понеделник, 17 септември 2018 г.

Малко покупки за мотивиращ старт на учебната година

     Една моя колежка от университета скоро каза, че учебната година е по-приятна, когато в началото си минал през обичайните магазини за ученически пособия. Напълно мога да се съглася с нейното мнение, защото преди всеки 15-ти септември (вече 1-ви октомври) сама потвърждавам тази теория.
     И този път не е изключение. Пазарът даже започна една идея по-рано от очакваното заради работата ми, която ми дава достъп до нови малки нещица, които да добавя към колекцията си, а и заради първата липса на самоконтрол що се отнася до харчене на пари за красиви вещи. Не мога да кажа, че всички са просто моментни прищявки обаче. 
     Такава не е, например, прекрасното малко и адски функционално лаптопче Asus, в което вложих първата си заплата преди две седмици. Филологията не е свързана с много лекции в огромни аудитории, но пък с много работа и писане - да. Имам голям лаптоп, който обичам и който ми върши много работа, но не мога да го нося в университета, в библиотека или в кафене, за да работя, тъй като тежи между 2 и 3 килограма и е непрактично. Asus-ът е 1200 грама, има тъч скрийн и се превръща в таблет. С други думи - той е всичко, което може да ми потрябва, докато се занимавам с писане на есета, преводи или други неща, свързани с уни.
     Измежду по-импулсивните покупки са жълтата раничка от Pull&Bear (не Bershka!!!) (много ми напомня за Fjällräven Kånken и всъщност не се съмнявам, че е опит за имитация) и двете папчици с фламинго, явно новата мода из магазините за подобни пособия. Папки никога не са в повече, винаги има какво да бъде прибрано, а сладурският дизайн е само приятно допълнение. 
     Тази година ми предстои изучаването на нов език - едно от вълненията за учебната година. Затова реших да си подаря тетрадка-речник. Само дето дизайните, които предлагаха в книжарницата, не бяха по мой вкус. Затова избрах най-симпатичната тетрадка малък формат с твърди корици и възможно най-малко поле, и реших да се обрека на това да чертая две колонки до края на 150-те листа. 
     А малкото несесерче на снимката не е ново. Просто е твърде сладко и исках да го покажа. Всъщност дори не е мое - свих го от сестра ми, която не го ползваше в онзи момент, и приютих вътре колекцията тънкописци. 
     Ако някой ми каже, че не обожава всякакви стикерчета, лъже. Простички отметки, разноцветни за бележки, под формата на животни или други фигурки, you name it. Стремя се да не трупам твърде много и все пак да ги използвам, разбира се, но... Намирам още, и още, и още нови, искам да ги притежавам и да са из записките или в органайзера ми. И това е един безспирен кръговрат на купуване и складиране, от който няма изход. Стикерчетата, които виждате на снимките, са от Джъмбо (розовите отметки с надписчета и по-големите листчета за записки), Кауфланд (розово-сивите стикерчета), Aliexpress (отметките в различни нюанси на синьо) и Ориндж (пандата и котето, които всъщност се сгъват и изглеждат, все едно държат писмо). 
     Същата краста ме гони и с моливите, и с маркерите. Принципно съм на настроения - понякога ми се пише с нормални моливи, понякога искам автоматични. Но никога не мога да се въздържа пред готини щампи за доста малко пари. Джъмбо тази година бие собствения си рекорд! Колкото до хайлайтърите - не е като да нямам други. Но за първи път тази година видях пастелни цветове в България. Серията на Фабер има още няколко варианта, но аз се спрях на тези два, понеже обикновено цветовия код на записките ми е или в розово, или в синьо.
     Отново от Джъмбо си харесах този прекрасен клипборд, който наподобява мрамор със златисти блестящи частички (на снимката тези детайли изглеждат черни) и тетрадка-тефтер. Тя изглежда много по-впечатляващо на живо - не хванах добра светлина за снимката, съжалявам). Проблемът ми е, че тъкмо се бях решила да не си правя нов органайзер за тази година и първо да изпиша стария, и после намерих това... Може би ще се опитам да му измисля друга употреба, приемам предложения!
     Малко покупки, красиви и взети с много желание новата година в уни да е по-успешна от първата, да се забавлявам още повече и да постигна заслужени успехи в начинанията, които започвам за първи път. Всички тези неща ги пожелавам и на вас, независимо дали днес е първият учебен ден за вас, или имате още две седмици свобода!

3 коментара:

  1. Здравей, какъв модел е лаптопът Asus? И аз си търся нещо сходно за уни :) Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нвм, току що видях, че си го написала на снимката :D Благодаря, че сподели!

      Изтриване
    2. Точното име на модела е ASUS VivoBook Flip 12 TP203NA :)

      Изтриване