вторник, 25 септември 2018 г.

First Uni year essentials

     Всяка есен Ютуб се пълни безброй видеа на студенти втора/трета година, които с най-добри намерения се опитват да подготвят бъдещите си колеги за нещата, които ги очакват в университета. Има предложения за най-интересни курсове, които могат да бъдат записани, най-различни идеи за декориране на общежития, видеа от типа "какво нося в чантата си за уни" и какви ли още не. Има, разбира се, много, чиято основна тема са нещата, от които се нуждае всеки един, постъпващ във висше учебно заведение. Какви дрехи ти трябват, какви тетрадки и химикалки?...
     Днес взимам тази тема, за да я извъртя и да ви кажа кои са всъщност наистина важните неща, които ще направят първата ви година в университета една идея по-ясна още от самото ѝ начало. 

     Не е лесна задача да се запознаеш със стуктурата и начинът на преподаване във ВУЗ-а, но пък каквато и да е предварителна подготовка е по-добре от нищо. Това може да включва разучаване на предмети, бърз тур на факултета в края на предната учебна година, може би дори някой друг разговор с човек от преден курс. Идеята е следната - трябва да има предварителна подготовка. Това важи във всяко отношение. Не казвам, че не може без нея - импровизацията винаги е вариант - но спокойствието от това да знаеш малко повече е добре дошло. 


     Ако говорим за материални неща, от които се нуждае всеки студент, може да изтъкнем четири остовни: лаптоп, слушалки, бутилка за вода и хайлайтъри. 
     - лаптопът е от екзистенциално значение най-вече за специалностите с по-голям поток от хора, където големите лекции са по-чести. Пълно самоубийство е да започнете да записвате на ръка всичко, което лекторите говорят - от личен опит го казвам; събрах 2 огромни папки с листове, изписани на ръка, а сама тя пък ме болеше след всяка лекция. Един лекичък, малък лаптоп, който да приберете в чантичка и да отнесете на лекции, е най-хубавото нещо, с което можете да наградите себе си по повод приемането в уни. Именно това направих аз преди няколко дни по повод предстоящата втора година в университета; 
     - слушалките може би не излизат от чантата ви така и така, но си заслужава да ги включа, защото са важни не само за пътя до университета, но и за времето, което потенциално можете да прекарате в някоя библиотека, за да учите. Уверявам ви, че него ще го има. Не мога да ви обещая, че ще е кратко...;
     - бутилката за вода също е нещо доста очевидно, но я включвам, за да наблегна на значението на тези, които можете да използвате многократно. Писна ми постоянно да си купувам водички без да мисля особено много и да допринасям към замърсяването. Затова си купих отново пластмасова бутилка, но този път използваема много пъти, по-голяма, със сладко дизайнче. И вече не я изкарвам от чантата си - за университета или тази, с която излизам просто на разходка; 
     - хайлайтърите са must have не само в уни, но и в гимназията. Миналата година просто се убедих за пореден път, че се учи мнооого по-лесно, ако има нещо цветно подчертано, което да привлича внимание. Казвам ви - спестява време и много, много усилия!

     Организацията през първата година е важна. Самият факт, че попадаш на напълно непознато място, води до стрес, който обаче може да бъде пренебрегнат с малко систематизиране на информацията. Планери, онлайн календари или каквото желаете - всичко е полезно, стига да има опцията да се запишат изпити, домашни, курсови работи, проекти... Спасява животи! Буквално най-прост стенен календар е по-добре от нищо.

     Бюджетът също не отстъпва по значение пред вече изброените нещица. Дори е един от най-важните елементи в началото на този нов етап от живота, особено ако си в друг град, сам, без родителите си. Предварителният план за разпределяне на джобни и разходи е нещо, с което всеки може да си помогне. Винаги има възможност да се пресметнат сравнително разходите за храна и транспорт, например, за да се спестят пари. Решението между квартира и общежитие също може да намали бъдещи главоболия - и двете опции имат позитиви и негативи, но когато говорим за пари, победителят е ясен. 
     Последното нещо, с което трябва да се заредите за първата си година във ВУЗ, е много, много търпение. Търпение за периода на нагаждане, търпение към колеги и преподаватели, които не винаги ще се оказват такива, каквито очаквате да бъдат. Търпение към привикването към новия начин на живот, ако сте далеч от вкъщи, а също и към самия процес на учене, който трябва да бъде вашата главна цел. 
     И всичко това, за да достигнете до онзи момент, в който нещата просто си вървят, вие се наслаждавате на една от най-хубавите години в живота си, забавлявате се и взимате всичко най-добро, което университетът може да ви предложи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар