сряда, 27 януари 2021 г.

Нова година, същите цели

    В началото на всяка година подхождам различно към традицията с новогодишните цели - веднъж си поставям някои напълно осъществими, за да получа гарантирано чувство на удовлетворение, друг път изобщо не се и замислям и се оставям на течението. Не обичам чувството при провала, а същевременно не искам да се поставям под стрес и сама да се обричам на провал.
    Изминалата 2020 г. ни научи да ценим нещата, с които разполагаме, да се възползваме от всяка дадена възможност и да се замисляме по-често за това по какъв начин трябва да оползотворяваме времето си, за да не съжаляваме в последствие. В началото на пандемията взех някои не толкова добри решения за себе си и сега, когато се връщам назад, съжалявам, че не съм се заинатила. Сега трябва да търпя неприятни последствия. Домашната изолация се оказа чудесен повод да преосмисля мечтите и плановете си и стана повод отново и отново да се убеждавам в твърдението, че понякога е нужно да се подбутнем насила към дадено действие, за да дадем някакъв старт. Казват, че навик се гради за 30 дни. Тоест, ако за месец месец постепенно се научиш да вършиш нещо първо с усилие, а след това с нарастващо удоволствие, след време ще си направил голяма крачка към по-добра версия на живота си. С това на ум, искам да започна 2021 г. с няколко обещания, към които да се обърна след дванадесет месеца не със съжаление, а с гордост. 
       Правя го съзнателно месец след началото на годината. Реших да си дам това време, за да оценя силите и желанието си, да изпробвам различни неща и да преценя кои точки от твърде дългия списък ще се окажат наистина ценни. 
    Когато започнах отново да обмислям опциите за новогодишни цели, се чудех какъв е най-добрия начин да вкарам добрите модели на поведение в ежедневието си по начин, който да се затвърди и остане. Опция беше да се уча на нещо ново в началото на всеки месец и така в края на годината да затвърждавам 12 нови навика. Аз обаче не съм чак толкова претенциозна - няма да си поставя 12 цели, а и много от вече намислените не са обвързани задължитлно с полагане на основи. Затова ще се оставя на теченнието - както стане, така. А дано това даде позитивен резултат и по отношение на психологическата част от начинанието, за да избегна всякакъв вид разочарование.
    За гарантирано удовретворение, ще си обещая да прочета 40 книги. През първите две години в университета нямах особено време за четене, защото ученето ми беше приоритет. Постепенно намерих баланса между задължителното и приятното и през последната година успях да завърша цели 67 книги. Това ми дава надежда, че 2021 г. ще бъде ако не по, то също толкова успешна.
    Искам да бъда по-организирана с финансите си. В интернет е пълно с приложения, които да те научат на основите на правенето на бюджет, но освен това, от по-практична гледна точка, ми се иска да използвам предстоящите месеци, за да отсея потребното от непотребното и да огранича харченето на пари, а с това и трупането на вещи у дома. Това ми е голям проблем - за мен уютът е пряко свързан с вещите и сантименталната им стойност, та имам предразположеност към това да превърна личното си пространство в малък хаос.
    Следващите две неща са много свързани: да се храня по-здравословно и да спортувам повече. Ще ми се да вкарам колкото се може повече зелени храни в диетата си и да изключа ненужните въглехидрати. За коледа получих нова тетрадка за рецепти, която искам да напълня с полезни и любими храни. Колкото до спорта - фитнесът едва ли ще бъде опция (дори да отворят залите, не мисля, че ще тръгна), затова ще продължа да правя домашните тренировки, на които съм свикнала, но планът е да са по-интензивни, по-чести и по-разнообразни. Искам да експериментирам с различни комбинации на упражнения.
    През 2021 година ще заложа на "по-малко", и това ще започне с разчистването на старите вещи. Вече съм подела инициативата да разчистя набутаното с вещи пространство под леглото и отсявам любимите дрехи от тези, които едва ли ще нося отново, за да ги даря или рециклирам. Искам да превърна в това навик - поне на три месеца да правя бърза чистка за освобождаване на пространство и прочистване на съзнанието. Първата стъпка към изчистването на съзнанието е прочистването на социалните мрежи. Взех кардиналното решение да изчистя последователите в личния си профил, който преди беше публичен и използван като платформа, свързана със Stormy garden. Колкото повече време минава, толкова повече ми се ще да запазя личното си пространство за себе си и затова искам да продължа с прочистването на неактивни профили и хора, които ме следват без причина. Публично активен остава профилът ми в инстаграм Stormy.garden (кликнете, за да отворите) - в него публикувам снимки на книгите, които чета, и говоря лежерно за литературата като цяло. Цел за новата година ми е да продължа да го развивам, но без да се отдалечавам от първоначалната му идея - не желая да го превръщам в нещо изкуствено и изсценирано, подредено само за снимката. Предпочитам да качвам неангажиращо и да говоря за неща, които наистина ме вълнуват. Ще се радвам, ако ме последвате, ако се интересувате от нещата, които пиша!
    Много ми харесва идеята за дадена активност-награда, която да бъде превърната в обичай. През новата година искам да си изградя такъв обичай. Независимо дали е задължителна разходка в петъчен следобед или заслужено парче торта с кафето в неделя - искам нещо приятно, което да правя ежеседмично и да чакам с нетърпение с цел хем да разнообразя рутината си, хем да я организирам покрай едно постоянно събитие.
    И последно - искам да снимам повече. Не говоря само за снимки с телефона си, ами такива, които някой ден да изкарам и подредя в албуми; снимки с камера, които да подобрявам с времето и след години да разглеждам с умиление. Независимо каква се окаже новата година, искам да я запаметя и помня с добрите събития, а не с лошите, за които и без това слушаме вече от твърде дълго време. 
Настоящата публикация е първата от нова поредица, която искам да стартираам през 2021 година - "Извън зоната на комфорт", в която ще пиша за всичко, което съм избягвала от страх или срам. В тона на темата днес - надявам се обещанието да се престраша и да пиша за по-разнообразни неща за издържи във времето и да намери одобрение в очите на всички вас, които четете!

Няма коментари:

Публикуване на коментар