понеделник, 9 август 2021 г.

Летни книги в духа на лятото на 2014 г.

    Имам навика да поставям романтична аура около спомените си от лятото на 2014 година. Тогава бях на 15-16 години и в апогея на активността ми в читателските среди - тъкмо бях изоставила предишния си книжен блог и бях решила да превърна този в основен приоритет и място, където да съчетавам и лични статии, и читателски впечатления. По книжарниците постоянно се появяваха нови любопитни заглавия, а американските ютубъри без почивка лансираха още и още YA романи, които, за съжаление, не се появяваха при нас особено бързо. Най-голямото ми щастие бяха специалните издания на списание "Браво", които идваха с тийн книжки от изд. Егмонт. Четях по цели сутрини и излизах следобедите с най-добрата си приятелка, за да пишем собствени истории и да си говорим я за "Дивергенти", я за "Вината в нашите звезди". След това отново - четене до никое време. Нощите тогава бяха запазени за писане - страници, пълни с мечти, илюзии, преразкази на всичко прочетено и поукрасени реалности.
    Макар че това може да звучи твърде монотонно, твърде скучно, спомням си за тези вече далечни дни като за райско време на свобода и удоволствие, към което се стремя, но, уви, едва ли ще получа отново.
    Предпочитам да гледам на днешната публикация като ода към отминалото време и литературата, която съм прочела от онзи момент до днес, носеща ми усещането за горещите августовски дни, нетърпението да завърша поредната история, бързото тракане на клавиатурата в името на нова статия в блога. Ода към онова позабравено чувство на екстаз от времето на простите истории, пълни с грешки, недосмислици и посредствени герои, които обаче ми бяха напълно, напълно достатъчни.
    Затова днес ви предагам списък с някои доста поостаряли книги, които може би дори вече сте прочели, но все пак трябва да присъстват в изброяването на най-емблематичните заглавия от изминалите някоко години. Към тях ще прибавя и някои нови попълнения и ще ви поканя да споделите кои са книгите, които напомнят на вас за любимото ви лято!

"Перфектна химия", "Верижна реакция" и "Правилата на привличането" от Симон Елкелес
    Перфектни тийн драми за лоши момчета и добри момичета (и обратното), между които любов не бива да просъществува. Книги за социални различия, пълни с обрати, вълнения и трепети от онзи вид, които те карат да повярваш в истинската любов и да поискаш да си на мястото на главните герои дори с ясното съзнание, че може би отношенията им не са най-правилните и може би наистина не бива да са заедно. 
"Гневът и зората" от Рене Ахдие
    Преразказ на една от най-емблематичните класически истории - "1001 нощ", пренесена на нивото на запленяващо фентъзи с магия, личностни битки и моменти, в които няма как да не затаиш дъх.  Великолепен стил, красиви описания и герои, които до ден днешен помня по-добре от които и да е било други - ясни, пълнокръвни и изключително вълнуващи.

"Целувка за Ана" от Стефъни Пъркинс
    Грозновата корица или не - съдържанието на "Целувка за Ана" някога се превърна във вълна, която помете читателите на тийн литература. Имаше период, в който всички говореха за нея. И как няма - кой не иска да замине да учи в Париж, да скитосва из прелестните улици на града на любовта, да яде багети и кроасани и да срещне любовта на живота си?!

"Слушай" от Сара Десен
    Гарантирам ви, че ако сте чели някоя от книгите на Сара Десен, не помните за какво става въпрос. Дори и да я прочетете днес - пак няма да помните утре. Ще ви останат само топлото чувство от леката и далеч от претенциозна история и сладостта от невинната първа любов (и може би нервите от многото правописни и пунктуационни грешки). Но пак няма да имате нищо против - съзнанието понякога се нуждае и от такива feel good книги, които да си спомня смътно, но да не знае защо. 

"Слънцето също е звезда" от Никола Юн
    Там, където се сблъскват разумът и емоциите, аргументациите и вярата в съдбата, се ражда "Слънцето също е звезда", за да даде надежда на читателите, че любовта (от пръв поглед) може да прескочи всички изпитания на живота. Роман за романтици и вярващи в сродни души; за онези, които се нуждаят от уверение, че ако някой ден срещнат сродната си душа на улицата, само няколко часа ще им бъдат достатъчни, за да я разпознаят и за да намерят начин да я задържат до себе си завинаги. 
 
"Вината в нашите звезди" от Джон Грийн
    А това е основополагащата книга, която всеки трябва да прочете, за да разбере една немалка част от моето поколение. В нея се крие обяснението за емоциите ни, за незнадеждната ни надежда и вяра в любовта и за непрестанното търсене на нашия Огътъс Уотърс. Може би ако я прочета днес, ще намеря десетки неща, които да не ми харесат. Това обаче не би променило факта, че "Вината в нашите звезди" е една от най-ценните ми и любими книги, защото с нея категорично се открехна вратичката към книжния свят и тя насочи читателските ми предпочитания.

"Лунните хроники" на Мариса Мейър
    Пепеляшка, Червената шапчица, Рапунцел и Снежанка, но с една забележка - всички те се намират във фентъзи/научно-фантастичен свят на роботи и киборги. В кралство. В космоса. И трябва да се борят срещу зла кралица, която иска да се омъжи и плени красив и добър принц. С две думи - някога фентъзитата не бяха чаааак толкова епични (и скандално дълги), но все пак забавляваха повече от задоволително.

"Откакто те няма" от Моргън Матсън
    Емили и Слоун са героините от романа, на чието място някога всички искахме да бъдем - искахме или да изчезнем безследно, или да посветим цялото си лято на изпълнението на списък с вълнуващи предизвикателства. И да открием любовта, естествено, но приоритет беше забавлението.

"Фенка" от Рейнбоу Роуъл
    Първата книга, в чийто главен герой се припознах. Освен история за любовта и безграничната привързаност към фантастичния свят на книгите, "Фенка" е и история за новото и понякога страшно начало, за израстването, за адаптацията и възможностите извън зоната на комфорт, които могат да определят бъдещето ни.
Поредицата"Отново" от Мона Кастен
    Макар и по-нова, "Ново начало" и останалите четири книги от поредицата носят духа на тийнейджърските романси от преди осем години - сладникави истории с прекалено много драма, които повече те дразнят, отколкото да ти се харесват истински, но ти продължаваш да ги четеш, защото много ти харесва динамиката и вълнението. Няма значение, че сюжетът се повтаря отново и отново, и отново. И отново.

Radio Silence от Алис Озмън
    Radio silence е непретенциозна история за най-чистите и невинни отношения и емоции между хората, които държат един на друг по коренно различини начини; за страха от провала и това да разочароваш хората от около себе си; за страха да останеш незабелязан; за ужаса от това да няма кой да ти подаде ръка в моментите, когато най-много се нуждаеш от това. 
 
Поредицата "Изборът" от Кийра Кас
    И докато година след година заснемането на адаптация по поредицата се отлага отново и отново, ние продължаваме да живеем с ярките картини от прочита на "Изборът" - перфектната първа антиутопия за читателите, които харесват силни главни героини, балове, кралски особи, завист, бунтовнически нападения и любовни триъгълници. (Единстното уточнение е, че трябва да се правим, че "Наследницата" не съществува.)

2 коментара:

  1. Къде ме върна, душко! ❤️ Идеята за този пост е брилянтна! И аз искам да пиша,* ще я взема, ако даваш. *
    Обичам Гневът и Зората - яд ме е, че продадох втората. Беше ми много магична, изтокът се усеща, а кориците леле.
    На Сара Десен съм чела една синя, беше сладка, ама не помня заглавие. Май някакви кексчета се печата.
    Фенка ми е любима и до днес! Оттам и всичко На Роуън. Даже трябва скоро да си взема третата книга за Саймън и Баз.
    На Стефани Пъркинс си бях взела, пак с едно Браво - Звезди за Лола, допадна ми.
    Още веднъж, мега носталгичен-но-по-готин-начин пост!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама моля те, вече си задължена да пишеш и ти! Ще чакам поста в блога ти!!
      Срам, не срам, не съм чела книгите на Роуъл, в които герои са Самън и Баз - само тези, които имаме на български. Които пак са ми достатъчни, че да я поставя сред любимите си YA автори.
      <3

      Изтриване