неделя, 21 август 2022 г.

„Анатомия на един скандал“ от Сара Вон - Ревю

    Колкото и да не ни се ще да си го признаем, във всеки един от нас гори интерес към личния живот на околните. Огън, който започва да пламти яростно, когато на бял свят излезе информация, представяща ги в неблагоприятна светлина. Всичко скандално ни привлича, а в „Анатомия на един скандал“ Сара Вон ни дава всичко, за да задоволим воайорските си пориви - провинил се политик, объркана, но вярна съпруга, безскрупулен прокурор и жертва на престъпление, за което слушаме и четем твърде често. Все главни герои в сюжет, който хвърля светлина върху различните аспекти на съдебния процес както на правно ниво, така и на лично, защото именно там се разиграват най-скандалните ситуации. 
    Джеймс гради солидна политическа кариера рамо до рамо с министър-председателя на Обединеното кралство. Красив, чаровен и с добро образование, успехите му не са само професионални, но и семейни. Съпругата му Софи е всичко, което една публична личност би искала, а децата му са идеална добавка към идиличната картинка. Внезапно обвинение от негова колежка за изнасилване се превръща в силно земетресение в рая. Следват процеси, разпити, недоверие и помрачена слава, която поставя под въпрос бъдещето на Джеймс. И макар че Софи е готова да преглътне признанието, че й е изневерявал повече пъти, отколкото е редно да бъдат простени, увещанията, че е обвинен несправедливо, пораждат у Софи по-скоро съмнения, отколкото спокойствие. Чувството на безпокойство се засилва, когато в лицето на прокурора по делото, Кейт, Софи вижда бледи прилики с нейна стара позната от университета, за която не е чувала нищо от първата им година в университета. 

    Разказът е разделен между гледните точки на Кейт и Софи, между съда и дома, между желанието престъпник да си получи заслуженото и желанието един дом да не бъде разрушен. Животът на двете жени и заобикалящите ги персонажи се изгражда най-вече посредством ретроспекции към младежките им години и следването им в Оксфорд. Акцент се поставя силно върху изграждането на персонажите. За читателя е важно да разбере откъде са тръгнали и как събитията в тези ранни години са им повлияли, за да се превърнат в хората от двете страни на съдебната зала в опит да защитят принципите си и да се борят за истината такава, каквато я виждат. В началото обаче това ми се стори трудна задача. Стори ми се много трудно да се ориентирам в многото имена и герои. Мислех някои от тях за пълнеж, пък те се оказаха по-важни и от самия Джеймс, който е протагонист в романа. 

    Действието на романа разделям условно на две - едното е в миналото, а другото - в настоящето. По важност превес взимат миналите събития заради това, което вече споменах: случките оформят същността на Кейт, Софи, Джеймс и всеки, който в един или друг момент от историята играе съдбоносна роля за разрешаването на случая. Те са по-ярки и по-динамчни от събитията от настоящето. Там се набляга по-скоро на емоционалния аспект, на мислите и чувствата на героите. 
    Свикнали сме да четем много за американската правна система, но тук под светлината на прожекторите е великобританската. Книгата е наситена на правен жаргон, но в никакъв случай не е неясна. По-голям интерес предизвиква самото законодателство и това какво се счита за престъпление в конкретния случай.
    За изнасилване нито се чете, нито се пише лесно, сигурна съм. Сара Вон с основание е отделила много време за разискването на въпроса що е то съгласие и в кой момент „не“, изразено по всякакви начини, трябва да е финална точка на интимни отношения. Много е лесно подобни теми да се разискват в интернет и между нас си да си повтаряме, че трябва да сме категорични и да се отстояваме. Само че картинката на жената, потънала в срам и съжаление на съдебната трибуна в „Анатомия на един скандал“, удря в емоциите по малко по-различен начин. Да, през последните години темата се дъвче на всеки няколко месеца, за съжаление. Холивуд изглежда благоприятно място за избухване на отвратителни скандали от всякакво естество, но особено свързани със сексуални посегателства. И докато те са страхотна отправна точка за размисли и възмущение, написаното на хартия, особено ако е разказано от гледната точка на жертвата, според мен може да има по-голямо емоционално влияние върху читателя. 
    „Анатомия на един скандал“ рисува и портрет на модерния брак, където мъжът продължава да е „силната половинка“, а жената влиза в ролята на домакиня, майка и аксесоар за публични изяви и създаване на идеален имидж за пред камерите. Джеймс е безскрупулен кариерист. Иска нещо и знае как да го постигне с ясното съзнание, че по пътя си ще срине не един и два живота. Охолният живот, осигурен от родителите му и преподаден му в един от най-елитните университети в света, му дава сигурност, че всяка грешна стъпка и всяко евентуално престъпление могат да бъдат умело прикрити. Най-висшата му цел са изкачването на социалната стълбица и славата. Всичко, което идва с тях, е чудесно допълнение.
    В сянката му Софи живее със спомените от чудесните студентски години и с топлината, която й дават децата и съпругът й. Е, поне съпругът й във образа, който тя донякъде сама е създала в представите си. Тя много добре оценява позицията си в неговия живот и безропотно го играе перфектната съпруга-домакиня-майка. Преглъща унижението от публичната изневяра на Джеймс, готова е да му прости и дори да стои до него през цялото дело, да за покаже, че му е простила. Всичко това защото вярва, че той не е способен на престъпление. И как да не го вярва, след като един от най-големите му таланти е да прикрива грозните си постъпки и да прехвърля винта другиму, за да се спаси?
    Пътят й до момента, в който разкрива с кого всъщност дели едно легло, е плетеница от мисли, признания и тайни. Няма спор, че двете гледни точки идеално се допълват в разкриването на всички истини. В това Сара Вон се е справила прекрасно. Криминалната история е пренесена и на малкия екран от Нетфликс, които преди няколко месеца пуснаха лимитирания сериал от шест епизода по „Анатомия на един скандал“. Все още не съм намерила време да го изгледам, но се надявам да са предали правдоподобно емоционалният аспект на книгата, без да пропускат най-важните й послания.

    Защо да прочетете „Анатомия на един скандал“? Защото е интригуващо написан роман със силни послания на тема, която никога няма да загуби актуалност. Защото случващото се с героите е поучително и всеки може да извлече полезно за собствения си живот. Защото историята е емоционална и предлага много поводи за съчувствие на не един персонаж. Защото е хубаво да знаем как се случват нещата в различни точки на света и да бъдем социално активни по въпроси, които пряко или непряко ни засягат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар