понеделник, 22 февруари 2016 г.

Перфектният Shadowhunters каст

Изключително много неща се случиха от последния пост за Shadowhunters, който писах, за да споделя първите си впечатления за сериала. Най-важното е, че преборих себе си и препрочетох първите две книги, прочетох също трета и четвърта, и нетипично за мен промених настройката си към поредицата. Допреди две седмици можех да напиша ужасно дълъг списък с неща, които не харесвам и заради които не препоръчвам "Реликвите", например, но сега това би било малко по-трудно. С всички събития около новото ТВ шоу исках да си припомня нещата, които се случват в първата част, но се случи така, че започнах да откривам нови и нови положителни страни. Герои, които ми се струваха ужасно скучни и стереотипни, ми харесаха и сега не прекарвам изключително голяма част от времето си в издирване на фен снимки, рисунки и прочее. Ала с всяка следваща серия и глава все повече започвам да се чудя дали актьорите, избрани да играят Клеъри и компания, са подходящите. Мислих известно време по този въпрос и стигнах до заключението, че ако бяха запазили някои от актьорите от филма "Град от кости" и бяха избрали нови за други роли проблемите, които по-голямата част от фен обществото намира сега, нямаше да съществува и всички щяха да бъдат доволни и щастлив.
В този пост ще представя любимите си актьори, които според личните ми виждания представян книжните персонажи в най-добрата възможна светлина. Много бих се радвала да чуя и вашето мнение - кои смятате за добри и ако има герой, който виждате с напълно различен от вече представените актьори - споделете го. 

Още преди да започна да чета за първи път "Град от кости" бях гледала първата екранизация. И до ден днешен съм фен, независимо от негативните мнения на почитателите. Не зная коя е причината да обожавам Лили Колинс в ролята на Клеъри - защото тя е първата актриса, чрез чието лице се запознах с историята, или защото в действителност Лили притежава всичко от книжната Клеъри, което харесвам и мисля, че я прави това, което е. Има някакви малки несъответствия като косата, която в книгата е много по-светла от боядисаната на актрисата, но след като това
не ме дразни не мисля, че е чак такъв голям проблем. Докато новата актриса, Катрин МакНамара, носи името на героинята, но реално не представя характера ѝ такъв, какъвто е в първоначалния източник. Оранжевата ѝ коса оставям на страна - май всички мислим, че е ужасна. Кат играе и създава нова героиня - друга Клеъри с други качества, изпитваща подобни, но не напълно същите чувства към останалите, с различно виждане и начини да получи това, което желае. И най-важното - тя е като цяло мноооого по-слаба актриса от Лили, което автоматично прави Колинс победител във всяко отношение.
Както Лили беше първото лице, превъплътило се в героинята, така и Джейми Кемпбъл Боуър е този, който завинаги ще бъде моят Джейс. Разбира се, негативизъм около него не липсва, но... Не мога да обясня съвсем точно любовта и привързаността си към него. Всеки път четейки за Джейс си представям Джейми от филма и начина, по който е доловил същността на персонажа. Май това е най-ценното при него - играе страхотно, но фактът, че е намерил малките детайли от Джейс и ги е пресъздал по правилния начин ме печелят в битката с Доминик Шерууд. Дом беше актьорът, за когото бях най-развълнувана от новия каст и заради това съм и най-разочарована. Целият провал с него идва и от ненормално глупавият сценарий. Подробност е, че е чел само първата книга и това на моменти ме
кара да си мисля, че той всъщност знае само, че Джейс и Клеъри са брат и сестра, но не знае, че напред в историята това се оказва лъжа. Заради това играе по-скоро като брат, а не като влюбено момче.
При първият прочит на първите две книги си мислех, че Саймън е много безполезен герой. Искрено не разбирах привързаността на хората по форумите и в ютуб. И си признавам, че сериалът е причината да чета по-настоятелно моментите с него и да търся положителните му страни. Оказа се, че има повече, отколкото някога съм предполагала. Алберто Росенде има много голяма заслуга за новозародилата се симпатия към героя. При обявяването на каста въобще не бях доволна за това, че са избрали именно него да представи Саймън, но сега, шест епизода след началото, мога с ръка на сърцето да кажа, е той е най-най-добрият актьор и представя персонажа си по брилянтен начин. Не мога да го сравня особено детайлно с Робърт Шийхан, защото не го помня особено много (отново - тогава не харесвах Саймън), но приемам това като показателно за това, че Алберто е по-добрият избор. Даже перфектният.
Изи и Алек Лайтууд вървят в комплект. Харесвам ги като герои в книгите, не харесвам актьорите от филма и обичам тези от сериала. Матю Дадарио и Емерауд Тоубиа са прекрасни. Не бих казала, че са кой знае какво като актьори, но със сигурност надминават двамата от "Град от кости". Освен това чисто визуално представят Изабел и Алек от поредицата перфектно. С известни забележки играят ролите си добре и освен че показват всичко, което харесвам в персонажите, но добавят и свои (съответно и на снимачния екип) детайли, които в този конкретен случай съвсем не дразнят, в сравнение със своеволията при Клеъри, например.
Що се отнася до актьор, който да изиграе ролята на Люк Гароуей - не мога да избера такъв. Този от филма е окей - не ми се струва нищо особено, а този в сериала няма нищо общо с описания в книгата герой. Радвам се, че са избрали чернокожия Исая Мустава да го представи на малкия екран, но все още не мога да
свикна с драстичната разлика между оригинала и интерпретацията. Въпреки това признавам, че има актьорски умения, които май няма да видим от останалите от сегашния каст.
Същото ми се иска да кажа и за избраният за ролята на Валънтайн. Нито Алан Ван Спранг, нито Джонатан Рис Мейър са актьорите, които влизат безпогрешно в ролята на злодея. В книгите всяко едно описание на Валънтайн набляга на необичайната красота на мъжа, странната харизма - нещо, с което отговорниците за актьорския състав не са се съобразили и в двата случая.
Много, много, много харесвам Лина Хийди, която се превъплъщава в ролята на Джослин Феърчайлд във филма "Град от кости". Със сигурност е сто пъти по-добра от новата актриса, за чието име не се сещам. Сцените ѝ, разбира се, не са особено много, че да се съди и анализира в детайли, но визията и излъчването на актрисата напомнят повече на майката на Клеъри. Като се замисля със сигурност има някоя, която би се справила и по-добре със задачата, но да, ако трябва да избирам между Лина и Максим (май това е името ѝ), то първата обира точките.
Последен, но със сигурност не на последно място, е Магнус Бейн. Идва ми да започна анализ на героя, навлизайки в много детайли, но ще оставя това удоволствие за следващия пост, посветен на Shadowhunters, в края на сезона. Важното е, че между Годфри Гао и Хари Шам Дж. избирам Хари с две вдигнати ръце, макар и двамата да имат много положителни черти. Играта на Годфри представя Магнус по праволинеен начин, но и отнемайки малко от шарената му, атрактивна същност. А Хари внася хумор, нещо ново и колоритно, макар и с работата си сценаристите и режисьорите да правят героя да изглежда малко слабохарактерен и дори глуповат - в пълен разрез с любимия всекиму персонаж от книгите на Каси Клеър. И все пак Хари е по-добрият избор ако не за друго, то заради химията, която има между него и Матю Дадарио в сериала. Не спирам да се изненадвам от сладките моменти, които на фона на останалата представена глупаво история изглежда правдоподобна и заслужаваща внимание, та дори цял спин-оф.

6 коментара:

  1. О, Боже, бих убила за спин-оф само с Магнус и Алек! Отново съм изцяло на твоето мнение, може би ако бяха оставили част от старите актьори сериала щеше да изглежда доста по-добре, но уви... Още тая скрити надежди, че може би актьорската игра на Катрин и Дом (който аз също много харесвам, но не знам защо тук играта му се получава по този начин) ще се подобри. Е, ще трябва да почакаме до края на сезона.

    ОтговорИзтриване
  2. От първите епизоди до сега според мен има подобрения, но ще се съглася, че беше по-добре да запазят някой от актьорите от филма, но и в началото си помислих, че не е точно каквото очаквах, а наистина става по-добре, така че кой знае как ще се развие всичко до финала.

    ОтговорИзтриване
  3. Напълно споделям мнението ти, единствено може би предпочитам Доминик пред Джейми ( въпреки че честно казано нито един от двамата не е моя Джейс ) Много ми хареса поста ти :)

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно си права! Ако бяха тези актьори щеше да е много по-добре от към актьорска игра и определено сериала щеше да е доста силен и нямаше да се забелязват и най-малките грешки. (Единственото, че аз харесвам повече Годфри, но и Хари е чудесен, така че това не е важно)

    ОтговорИзтриване
  5. За Алек и Изабел съм напълно съгласна, че тези от сериала са по-добри. Единствено не съм фен на Лили и аз не знам защо, но не ми харесва. Това не означава, че Кат е по-добра, но предпочитам нея да я гледам :дд Все пак чудесен пост, харесвам да чета постове с мнения. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Донякъде съм съгласна. Старата Клеъри и майка и от филма са по - добра, но Доминик повече ми харесва от Джейми. А а и Алек и Изабел от филма много повече се доближават до представата ми за героите от поредицата.:3

    ОтговорИзтриване