вторник, 23 януари 2018 г.

"Ще ти дам слънцето" от Джанди Нелсън - ревю

Първата книга, която прочетох през новата 2018-та година, се оказа безценно бижу в колекцията ми, което често ще препоръчвам на познати за в бъдеще. Съвременният (тийн) роман "Ще ти дам слънцето", 344 страници, е оригинален, написан раздвижено, с любопитни персонажи и много, много потенциал да се превърне във вашата нова любима книга също.
В основата на сюжета стоят двамата главни герои в книгата - близнаците Джуд и Ноа. Трудно е отношенията им да бъдат вкарани в някакви граници, тъй като пътя, който изминават до последната страница, е дълъг и подреден в глави по интересен начин - разказът от гледната точка на Ноа е съсредоточен върху миналото на двамата и се занимава по-скоро с неговата собствена история, в която е включена, разбира се, и причината, поради която в настоящето с близначката му не ги говорят. "Сега" пък е разказано от Джуд - по-общителната, по-смела и малко по-странна половина от цялото. Казано с други думи - очертават се две времеви линии, разказани от различни хора, които по време на целия разказ се опират една до друга, но се сливат за големия финал.
http://avgustflynn.tumblr.com/post/158715078732/i-think-the-heart-of-every-living-thing-on-earthhttp://avgustflynn.tumblr.com/post/158715078732/i-think-the-heart-of-every-living-thing-on-earth
Изключително изненадана съм от разликите между двата централни образа. Често се случва в тийнеджърските романи много герои да бъдат описвани по един и същи начин, т.е. да липсва личностното развитие на всеки един от тях. Но тук това не е така - Джун и Ноа са най-големият пример, но не и единственият. Двамата са обединени от любовта си към изкуството, но все пак формата им да го изразят е напълно различна. Има потенциал да си приличат по характер (аз лично намерих някои допирни точки тук) и въпреки това са безкрайно различни в разбиранията си за света, желанията, начините да постигнат целите си и най-вече в подхода към хората около тях.
Второстепенните герои са тези, които доизграждат историята и ѝ вдъхват живот. Оскар и Браян са чудесни. Личният ми фаворит е Браян, защото именно моментите с него според собствените ми критерии бяха едни от най-интересните. Химията между него и Ноа не може да бъде отречена. Хареса ми развитието ѝ и това, че ѝ беше отделено достатъчно време. Тук идва различие с отношенията между Джуд и Оскар - те ми се сториха малко по-прибързани и необмислени от страна на авторката. Щеше ми се да има една идея повече дълбочина и причинно-следствена връзка.
Най-странно в цялата картинка стоеше Гилермо, но това, разбира се, може да бъде обяснено с напредването на книгата - елемент, от който ще избягам сега, за да не разваля удоволствието от четенето на тези от вас, възнамеряващи да прочетат романа. Споменавам този персонаж целенасочено - в началото на романа, когато той се появи, много дълго време четях и пишех с молив въпросителни до репликите му, защото си мислех, че преводът им е лош. Отне ми известно време да свържа две и две и да се сетя, че той е испаноговорящ и всъщност преводът отразява недобрия му английски. Това ме води към следващото нещо, което бих искала да коментирам - превода на "Ще ти дам слънцето". Хареса ми! В последно време съм станала малко по-капризна, що се отнася до преводи, но този ми хареса, защото на повечето места успях да схвана играта на думи въпреки езика. Мисълта вървеше гладко и логично, в това отношение нямах проблеми. Въпреки това би ми се искало някой ден да прочета и оригинала, защото си мисля, че така някои моменти биха били по-въздействащи. 
Препоръчвам ли "Ще ти дам слънцето"? Определено! Причините: увлекателна е и това я прави бърза за четене; героите са чудесни и е лесно да им симпатизираш. Темата за семейството и връзките с хората е една от главните, а с нея тази за изкуството, тръпката и прошката. На първо място обаче това е история за безрезервната любов не само между двама влюбени, а между брат и сестра, които трябва да преоткрият пътя един към друг.
“Meeting your soul mate is like walking into a house you've been in before - you will recognize the furniture, the pictures on the wall, the books on the shelves, the contents of drawers: You could find your way around in the dark if you had to.”

8 коментара:

  1. Напълно споделям мнението ти нищо, че не си спомням половината от книгата. Едно е сигурно - наистина ми хареса, а при думите на Гилермо и аз бях в началото "Защо това е така преведено и написано?!", но схванах набързо. Това е една от малкото книги, от която с радост си вадех цитати, които са ми харесали. Сега мисля да прочета и другата издадена на български книга от същата авторка - "Небето е навсякъде". Добре де, не сега - веднага, а някога в близкото бъдеще. :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислех си, че само на мен ми е отнело време с Гилермо! :D На мен също би ми се искало да прочета другата ѝ книга, но ще видим кога ще се случи това...

      Изтриване
  2. Всяка дума в ревюто ти е абсолютно вярна! Когато миналата година прочетох книгата останах удивена, както от идеята на сюжета, така и от израстването в стила на писане на авторката :) Просто.. Нямам думи, с които да изразя възхищенията си към това книжно съкровище!
    Поздравления за страхотнота, честно и красиво написано ревю! А аз ти пожелавам съвсем скоро да имаш шанса да прочетеш и другата книга от авторката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи, Габи! Нямам търпение за другите заглавия, дано ми се освободи време за тях скоро!

      Изтриване
  3. Ревюто е както винаги on point! Книгата със сигурност трябва да бъде прочетена от всеки. Имах големи страхове, че ще се окаже поредна тийн книга, в която нещата щяха да са както във всяка една и нищо нямаше да ме грабне, но се случи точно обратното - грабна ме ВСИЧКО в нея. Книгата ми даде нови неща върху които да мисля върху собствения си живот и разбира се, даде ми слънцето, хехе. <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите думи! Много се радвам, че книгата ти допадна - през цялото време стисках палци да не те разочарова! <3

      Изтриване
  4. Слагам я в списъка,звучи много интересно ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да прочета твоето мнение, щом я свършиш!

      Изтриване