четвъртък, 5 декември 2019 г.

Любими места в предпразничен Берлин

         Мястото на Берлин в списъците с най-интересните и привлекателни градове в Европа не е никак случайно. Културен център, сърце на съвременната история и дом на хора от всички краища на света - множеството лица на втория най-посещаван град на Стария континент привличат вниманието на всеки тип турист и го карат да се влюби от пръв поглед в смесицата от стилове, респектиращата обстановка и дори типичната за мястото сивота.
         Германската столица е място, на което отиваш, за да си дадеш сметка за значението на живота в по-широк план. Както знаете, първата половина на миналия век играе гравната роля на политическата сцена. Разбира се, свързваме я на първо място с Втората световна война, която е може би най-значимото историческо събитие от актуалната история, последствия от която продължават да имат огромно влияние до ден днешен. Германия се превръща в символ на терор и насилие, а жестокостите от концлагерите, горенето на книги, разбиването на магазини, издигането на стени между членовете на семейства продължава да бъде любима тема на много писатели, които отново и отново вдъхват живот на тъмната немска история.

          Знаех, че германците не обичат да говорят за този период от миналото си, струва ми се напълно нормално. Казвали са ми, че избягват да обсъждат събитията около режима на Хитлер, всеизвестните лагери на смъртта, както и всички свързани теми. В никакъв случай обаче не очаквах да заваря толкова много свидетелства за тези години: може и да не обичат да говорят за зверствата, но не отричат, че са се случили, и определено не се опитват да заличат спомените. Първият очевиден белег от миналото са сградите в типичен източен стил между стъклените нови небостъргачи. Не е трудно да познаеш от коя страна на Берлинската стена се намираш. В цял Берлин са разположени останки от нея; стоят ключови исторически паметници, а може би най-впечатляващ е гигантският монумент в центъра на града, посветен на загиналите през Втората световна война евреи. Във всеки музей, дори в увеселителните, има елементи-препратки към Войната или личности, изиграли важни роли през нея. В музея на Мадам Тюсо, например, през една малка дупчица в стената се вижда Хитлер, а половината Little Big City е макет на горящия град, на руини, на опити за възвръщане на свободата.
        Чувството да попаднеш на това място е много особено. Изведнъж всички исторически факти и събития, които си учил в училище, придобиват невероятно реалистичен облик: думите се превръщат в реалност и със собствените си очи виждаш места от старите снимки. Кулминацията е Монументът на Берлинската стена - с линии е маркирано къде някога е минавал този позорен паметник на разделението, къде са се намирали контролните пунктове. Става истинско, когато намериш стената със снимките на всички хора, изгубили живота си в опит да преминат оградата - дори снимки да малки деца, макар че някога е било забранено да им се посяга и са лъгали родителите им за причините за смъртта им. Страшно потискащо, но респектиращо място. Изпитваш нужда да помълчиш в знак на почит.

           Споменът за жестокия период не е задължително най-важното нещо, на което трябва да обърнете внимание в Берлин. Градът е пълен с великолепни местенца за отдих и забавление, величествени катедрали и сгради с красиви фасади, които сякаш чакат да бъдат снимани от потока туристи, които ежедневно минават по емблематичния булевард "Унтер ден Линден" ("Под липите" - сигурно е изключително красиво през лятото и зимата). Прекрасни малки кафененца из малките улички на града и в тамошните магазини за дрехи, бижута и сувенирчета могат да погълнат огромна част от времето ви, докато се разхождате в търсене на следващата забележителност. Впечатляват ви Бранденбургската врата, Университетът и Операта, но Берлинската катедрала ви кара да затаите дъх (най-любимото ми място в целия град - и отвън, и отвътре. ). Иска ви се да направите обиколка по реката Шпрее, която пресича целия град и минава под стотици мостове, и в същото време нямате търпение да видите панорамна гледка и от Катедралата, и от телевизионната кула, и от купола на Райхстага.
            Оказа се, че едно от най-добрите места за панорамна гледка в Берлин е Катедралата (предполагам, че телевизионната кула е по-добра, но ще мога да изкажа мнение след следващото посещение!). Входът за купола струва около 7 евро и има доста стъпала нагоре, но несъмнено си заслужава, особено ако нацелите слънчево време и видите Шпрее огряна, а дръвчетата - раззеленени на сивия фон! Но дори и да не се качите - самата Катедрала е достатъчно впечатляваща отвън. Фасадата й е мръсна, но това й придава един особен достолепен вид. Огромна е и колкото повече се приближаваш, толкова повече осъзнаваш колко си мъничък в сравнение с тази грандиозна, великолепна постройка със стотици детайли, преживяла много през времето, но все още красяща столицата. Със сигурност е едно от най-фотогеничните неща в Берлин, при това от всички страни! Снимките отзад са ми любими - включват и реката, а следобедите светлината е убийствена.
           Музеят на Мадам Тюсо също е задължителна спирка в Берлин. Не отстъпва по нищо на лондонския - като размер са еднакви, но в берлинския няма огромна навалица от туристи, което пък е прекрасна предпоставка за много снимки, въргаляне по пода за различни пози и преобличане в костюмите, оставени в различните ъгълчета на музея. На първо място заради спокойствието вътре ми хареса много повече от музея в Лондон и със сигурност препоръчвам да му отделите час-два, ако пътувате из германската столица. Снимките с Шон Мендес, Джони Деп, Анджелина Джоли, Шекспир и Айнщайн, разбира се, ще запазя за личния си албум за дните, в които искам да се разсипя от смях при вида на ухиленото си пред обектива лице...
           Не останах много впечатлена от аквариума Sea life, може би защото съм посещавала този в Барселона, който е наистина огромен и много впечатляващ, но не мога да отрека, че Берлинският също крие своя чар. Хареса ми как бяха направени различните зали и колко интерактивни кътчета имаше навсякъде, особено за деца. Можеше да гледаш как хранят рибки, да пипнеш няколко вида морски създания, да разгледаш с микроскоп мидички и да изчистиш от боклуци басейн - урок за значението на това да опазим водните басейни чисти. Разочарова ме фактът, че може би най-голямата атракция - стъкленият асансьор, в който си заобиколен от рибки, беше затворен за ремонт и не можахме да го видим. Готино местенце за убиване на два часа, но със сигурност не е приоритетно, особено ако се посещавали други аквариуми.

           Голямата изненада е музеят Little Big City. Билетите за посещение бяха подарък към тези за предните две забележителности и ако не ми ги бяха дали така, нямаше да се навия да платя за вход - никъде из никой форум, пътепис или списък с атракции за посещаване не бях чела за мястото и не знаех какво има вътре всъщност. А то е велико! Представлява огромна зала с миниатюрни макети, които представят огромна част от историята и развитието на града - от неговото основаване, през периода на Втората стена, изграждането и падането на Берлинската стена, та чак до ден-днешен. Изключително детайлни, много интересни и изпипани - перфектно е както за деца (има много игри - не ги подминах, не се съмнявайте в мен, - видео клипове, музика), така и за по-големи, особено ако се интересуват от история. До всяка сцена има достатъчно подробни описания. Сред най-готините попадения са Братя Грим, много от героите от приказките им, както и разни случайни хора в любопитни пози.
           Останаха още много неща за вършене там, още много места за посещение. С нетърпение очаквам следващото си пътуване в Берлин - ще го посветя на обстойна обиколка на музеите на Острова на музеите (който се намира в реката Шпрее непосредствено до Берлинската катедрала), качване в купола на Райхстага, за да видя гледката към града и от там, посещение на двореца Шарлотенбург (хотелът ни беше доста далече от там, а нямахме време да отидем пеша) и похапване на хотдогчета на улицата, както ми беше заръчано. Този път успях да се добера само до великите къривурстове с пържени картофки на Александерплац, до още немски шоколад и велика вафла на балончета (ако така се казва!) със сладолед, който направиха пред очите ни. Велико!
           Като споменахме Райхстаг - ако искате да се качите в купола и да огледате Берлин от високо, не забравяйте да си резервирате билет още у дома, защото опашките са големи и едва ли ще имате късмет да си вземете на място за същия ден. Макар че из целия град има много други точки за наблюдение от високо. Можете да попитате в хотела си или да вземете листовка от някой информационен пункт, за да се ориентирате в местоположението на най-известните и добри панорамни гледки. А ако се интересувате от организирани обиколки - в Берлин има много, включително на колела, но сред тях изпъква историческият тур: обиколка през ключовите точки, разглеждане на останките от Берлинската стена и кой знае още колко интересни и информативни занимания. Мисля при следващото ми посещение да отделя поне половин ден именно за него.
           По случайност на съдбата се озовахме в Германия точно в седмицата с празненствата по случай събарянето на Стената. Не станахме свидетели на по-грандиозни шествия и си тръгнахме преди големия концерт, за който имаше репортажи и у нас, но не остана незабелязан духа от наближаващата годишнина. Из целия град бяха залепени постери по повода, имаше места с информация за периода на разделения и до Бранденбургската врата, където беше обособена сцената, над улицата бяха опънали огромно разноцветно платно с веещи се платчета - красота!
          За Коледа тази година ще си пожелая някой ден да се върна в Берлин, но през декември и за малко по-дълго. Мечтая си да видя завършени украсите, които през тези три дни там гледах почти окачени. Също да опитам пунш или eggnog от някоя къщичка в немските им коледни базари, от които се носи велик аромат на сладко и горещ шоколад. Ще ми се да видя липите на Унтер ден Линден окичени с коледни лампички и витрините на магазините - украсени тематично. Мога само да си представям колко магичен става градът през последния месец от годината, щом през ноември коледният дух вече се усещаше силно. Нека желанието ми се сбъдне! Нека!

Няма коментари:

Публикуване на коментар