четвъртък, 14 януари 2016 г.

Първи впечатления от Shadowhunters (The Mortal Instruments)

Неотдавна написах пост, посветен на екранизацията на едноименната книга на Джон Грийн "Къде си, Аляска?", и за да бъда честна - не планирах да повтарям това, но не заради негативни отзиви, а защото не се чувствам достатъчно веща в киноиндустрията, че да коментирам и съдя. Днес обаче ще направя изключение, защото вчера излезе първият, а заради промяната на ABC family към Freeform, и вторият епизод на сериала Shadowhunters, създаден по поредицата на Касандра Клеър "Реликвите на смъртните".
Има две неща, които трябва да припомня, преди да се впусна към откровението си за новото шоу. Първо - може би знаете, че по поредицата вече има филм - "Реликвите на смъртните", който претърпя провал - не бе оценен достатъчно добре от зрителите, че да се продължи снимането на останалите части. Това е и причината целият екип (в подновен състав, мога да предположа) се е насочил към новия формат. Второто нещо, засягащо лично мен, е, че не съм фен на книгите на Каси Клеър. Много пъти съм го споменавала и това е нещо като unpopular opinion, но държа да се знае. Не отричам, че има потенциал и оригинална идея, но не е за мен. С първата книга съм наред, харесва ми, но втората ми се стори скучна, а третата - така и не я започнах, най-вече заради негативното мнение на приятели. Вероятно в далечното бъдеще ще дам втори шанс.
Сега искам да се съсредоточа върху сериала и двата епизода, с които стартира поредицата
вчера (и онзи ден в Америка).
Като за начало - не мога да приема новия каст. Кат МакНамара (в ролята на Клеъри) е несъмнено красива актриса и с визията си внася свежа глътка в индустрията, но дотам. Много моменти от първи епизод превъртах, само и само за да се посмея на някоя нейна преувеличена физиономия, странна реакция, преиграване и прочее. Не мисля, че тя е най-удачният избор за ролята и държа да отбележа, че с думите си не целя да засегна почитатели на Кат, сериала или който и да било друг. Мнението си е лично мое. И допускам, че е породено от факта, че съм фен на оригиналния филм и всички други, освен Лили Колинс (Клеъри в "Реликвите на смъртните"), ми се струват недостатъчно добри и скучни. В случая - преиграващи. 
Мнението ми е по-положително за Алберто Росенде (Саймън) и Емерауд Тоубия (Изи, чието

име в истинския живот в никакъв случай не мога да произнеса или напиша правилно). И двамата притежават чар и се вписват в ролите си много добре. Харесвах Саймън от филма, но поднесен на публиката по този начин ми се струва малко по-близък до книжния персонаж. Обратното, Изи се отдалечава, но май за добро. В книгите не успя да ме спечели, докато тук въпреки негативното ми отношение в началото изпитвам някакви симпатии. 

Ако има актьори, които компенсират за всички останали, то това са Доминик Шерууд, Матю Дадарио и Хари Шум Джуниър. Фен съм на Дом от и аз не знам кога (да речем, че от времето на "Академия за вампири" - някъде по дейли постовете съм си изливала душата и за това) и съм щастлива да го видя в ролята на Джейс, макар и за мен истинския Уейланд да е Джейми Кемпбъл Боуър - с визия, излъчване и поведение. Склонна съм и да приема Дом. Стига да престанат да изрусяват прекрасната му коса, защото така изглежда по-зле и от оранжевата на Кат МакНамара в първи епизод.
Толкова за актьорския състав. Не желая да навлизам по-надълбоко във второстепенни и епизодични герои, нито в образа на Валънтайн, например, защото... нито тук, нито във филма успяха да доловят образа, който Каси Клеър е създала в поредицата. Жалко.
Още от сега всеки може да предвиди, че режисьорите ще внесат огромни промени спрямо книгите. Обикновено бих казала, че не ми харесва, но след като това е сериал, а не филм по всяка отделна книга, мисля, че е добро решение. Стига да свършат по-добра работа с диалози. И да преосмислят цялата идея с местата, на които се развива действието, защото, кълна се, никога не съм срещала Чернобил в "Реликвите", а тук изведнъж Валънтайн се озова по средата му. Що за глупости... 
Освен това нещо, което ме човърка още от излизането на трейлъра, са ефектите. Не съм наясно с бюджетите на ABC Family, но това, което излиза като краен продукт, е крайно недостатъчно и изглежда недомислено, направено ей така, колкото да има, да се замаже положението. Няколко момента ме накараха да спра на пауза и да огледам, за да се убедя, че не си въобразявам колко тъпо изглежда сцената. За успокоение си казвам, че това са едва първите два епизода и по-нататък ще стане по-добре, но нека си признаем, че щом не са дали всичко от себе си в началото с цел да привлекат зрители, то едва ли ще се случи по-нататък. Както и да е, ще се опитам да остана оптимистка до след една (в случая две) седмица, да видим какво ще се случи в трети епизод. 
Ако трябва да дам оценка на сериала до този момент, то тя би била 3/10. Определено виждам подобрение в каста (освен Кат за момента, трябва ми още малко време, за да свикна с нея) и бих казала, че самият сюжет ще се развие по-вълнуващо, отколкото в книгата. Техническата работа по епизодите е и за по-малък рейтинг, но го оставям така, защото имам големи надежди. В края на първи сезон ще направя втори такъв пост, за да споделя дали нещо от написаното по-горе се е променило или дори влошило. Дотогава бих искала да разбера дали вие сте гледали първите два епизода на Shadowhunters и какво е вашето мнение по въпросите. 

9 коментара:

  1. Ооо тъкмо ги изтеглих да ги гледам. Определено, ще ми е странно след като съм гледала и филма и толкова съм свикнала с актьорския състав, но ще видим какво ще излезе.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз също изгледах първите два епизода. Не мога да кажа, че страшно много ми харесаха. Честно да си призная отдавна чаках да излезе и с всичките изгледани трейлъри и тийзъри мисля, че горе-долу свикнах с каста. А относно за актьорските възможности на Кат, на мен също ми ставаше смешно в моменти където определено преиграваше. Но пък мисля, че това ще се изглади с времето и следващите епизоди. Причината, поради която давам шанс на този сериал е защото много обичам поредицата, макар и сцените да са променени и на места различни. Много се надявам да продължи повече от един сезон, но както изглежда може да е малко вероятно.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също изгледах първите два епизода. Не мога да кажа, че страшно много ми харесаха. Честно да си призная отдавна чаках да излезе и с всичките изгледани трейлъри и тийзъри мисля, че горе-долу свикнах с каста. А относно за актьорските възможности на Кат, на мен също ми ставаше смешно в моменти където определено преиграваше. Но пък мисля, че това ще се изглади с времето и следващите епизоди. Причината, поради която давам шанс на този сериал е защото много обичам поредицата, макар и сцените да са променени и на места различни. Много се надявам да продължи повече от един сезон, но както изглежда може да е малко вероятно.

    ОтговорИзтриване
  4. Абсолютно съм съгласна с теб относно каста.Кат променя целия характер на Клеъри. Докато в книгите тя силна и борбена,в сериала е като разглезено малко момиченце. Не ми хареса това че са променили доста неща(Като например:в института са само Изи,Алек,Джейс,Макс,Ходж и майка им и баща им се появяват от време на време,но в сериала не знам по каква причина беше пълно с Ловци на сенки).За ефектите нямам думи просто.Не знам дали ще се подобри,но ще видим.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Между другото да, в последствие се сетих за Института, но не исках да добавям в самия пост като поправка. В книгата те въобще не боравят с електроника, а в сериала е направено като щаб квартира на ЦРУ направо ;д Колкото повече мисля, толкова повече негативни неща намирам. И Джейс. В началото много добро впечатление ми направи Дом, но изгледах отново първи епизод и ми се струва, че говори като робот. Репликите му са отвратителни. Освен това в книгата Джейс първо се дърпа от Клеъри и след това се влюбва, а не я моли да си държат ръцете всяка свободна секунда... Но да, както каза ти - ще видим.

      Изтриване
  5. Абсолютно съм съгласна с теб относно каста.Кат променя целия характер на Клеъри. Докато в книгите тя силна и борбена,в сериала е като разглезено малко момиченце. Не ми хареса това че са променили доста неща(Като например:в института са само Изи,Алек,Джейс,Макс,Ходж и майка им и баща им се появяват от време на време,но в сериала не знам по каква причина беше пълно с Ловци на сенки).За ефектите нямам думи просто.Не знам дали ще се подобри,но ще видим.

    ОтговорИзтриване
  6. Ок,не мога да разбера как коментираш сериала като ти дори не си прочела книгите(само първите 2) и дори коментираш героите какви са в книгите и какви в сериала...ми за твое сведение ще ти кажа,че героите претърпяват големи промени като цяло и самите те се променят...така,че моля те задръж си мнението за себе си...и не,не ме интересува дали ще ми отговориш и как ще почнеш да се оправдаваш(но разбира се,къде са ми обноските?!?!Ти сега ще кажеш,че не се оправдаваш...)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постът ми е от 14-ти януари. В момента съм на шестата книга и без притеснение заставам зад всяка написана дума тук. Промяната в тях реално я има, да, ама защо са представени безхарактерно и не като себе си в сериала? Кажи ми точно в коя книга Клеъри от Shadowhunters се държи като Клеъри от поредицата. Оставям настрана факта, че цялата продукция по план трябваше да следва само първата част, не да скача от една в друга...
      Освен това откъде накъде ми казваш да си държа мнението за себе си? Нима ми е забранено да пиша това, което мисля, в собствения си блог? :) Дори и да не бях чела нито една от книгите, нищо нямаше да ми попречи да изразя мнението си.

      Изтриване
  7. Сериала направо ме разочарова. Дали защото първо гледах филма и направо се влюбих в актьорите играещи Клеъри и Джейс ,не мога да кажа.
    След филма на един дъх прочетох всички книги от поредицата и другите свързани с ловците на сенки.
    Мисля че ако ако бяха направили продължение на филма със старите актьори ,то щеше да е много по-силно от това което се е получило в сериала. В новия филм актьорите много напомнят старите, но някак нямат тяхната харизма. Просто са бледи копия .

    ОтговорИзтриване