събота, 30 април 2016 г.

April Wrap up and May TBR

Преди малко отворих goodreads страницата си и осъзнах, че април е най-неуспешният ми месец за четене тази година. Макар и базата за сравнение да не е много голяма, не мога да не отбележа, че за моите стандарти три книги са малко... малко. Особено имайки в предвид надеждата, която възлагах.
Първата книга, която приключих, е "Самодива" от Краси Зуркова. Не познавам човек, който да я е прочел и да не се е удивил от красивата история на Теа, изградена върху плетеница от култури, легенди и елементи, които в ежедневието не могат да бъдат видени заедно. Разбира се, написах ревю (тук) благодарение на издателството, което ми прати предварително копие!
Преди седмица приключи курса ми по литература. Последният ден с групата ми обсъждахме матуритетния роман на Димитър Димов "Тютюн", който принципно се изучава през последната гимназиална година. Разговорът, който се завърза от хората, чели вече двата тома, ме накара да ги намеря и да се уверя сама в това колко интересна и вълнуваща е историята на Ирина и Борис. Много, много ми хареса! Накара ме да направя съпоставка между класическите произведения и съвременната литература, които постоянно редувам, и да отсея истински ценното. Оттук нататък "Тютюн" ще ми бъде мерило за добра литература, особено когато става въпрос за персонажи, защото тези на Димов са едни от най-добрите, за които съм чела. Обожавам дълбочината на образите им, развитието, което в този случай е към лошо, и цялостта, която образуват всички пластове на характерите им.
Последната книга и тази, която четох през почти целия месец, е "Сезонът на злополуките". Беше ми пратена от издателство Егмонт за ревю още в края на март, но ревюто (тук) публикувах едва тази седмица, тъй като книжката изобщо не ми е от любимите. Не намерих и все още не намирам нищо, което да ме накара да я задържа на рафтовете си, пък камо ли да я препрочета.
Май се очертава да бъде доста натоварен месец откъм изпитвания в училище и важни дейности извън него (примерно концертът на Енрике Иглесиас). Затова единственото ми желание е да дочета "Сблъсък на крале" от Джордж Р.Р. Мартин (първо планирана за април) и "Армада" от Ърнест Клайн, която впрочем слушам на аудиокнига. Открих тяхната магия едва преди няколко дни и със сигурност ще продължа да си ги слушам, тъй като улесняват пътуването ми в градския транспорт и ходенето на големи разстояния, което принципно прекарвам в безсмислено гледане в пространството. 
Надявам се привършващият месец да е бил много по-успешен за вас, отколкото за мен, а май - още повече! Пожелавам ви светли празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар