неделя, 17 юли 2016 г.

BookTube-a-thon 2016 - информация и TBR

Вълната книжни маратони е безпощадна като топлинната вълна. Като една от силно засегнатите, няма как да пропусна може би най-популярното и обичано тематично събитие - BookTube-a-thon-а. Сигурна съм, че вече поне на няколко места сте чели за него, но по традиция ще обобщя най-важната информация и ще се надявам колкото се може повече от вас да се включат към прекрасната инициатива!
BookTube-a-thon е маратон, който се провежда два пъти в годината. Организиран в Youtube, той не обхваща единствено тази мрежа, а заразява блогъри, потребители на инстаграм и всички останали читатели, които са достатъчно мотивирани да отделят седем дни, за да смалят възможно най-много TBR купчинката си.
Това лято маратонът ще се проведе от 18-ти до 24-ти юли. 
По традиция, множество американски компании спонсорират събитието - тази година много повече, в сравнение с миналата. За тях повече може да разберете, като влезете в официалния канал в youtube или twitter акаунта. Също така, там ще намерите по-подробна информация, която да ви бъде полезна по време на седмицата. 
Неотдавна организаторката на събитието, Ариел Бисет, обяви категориите, които читателите ще трябва да се опитат да завършат. Обичайните, отличаващи BookTube-a-thon категории, присъстват отново, но всички останали са заменени с нови, за да бъде внесена тръпка в преживяването. 
Предизвикателствата са:
1. Да прочетеш книга с жълто на корицата
2. Да прочетеш книга само след залез
3. Да прочетеш книга, намерена чрез Booktube
4. Да прочетеш книга от любим автор
5. Да почетеш книга, по-стара от теб
6. Да прочетеш и изгледаш book-to-movie adaptation
7. Да прочетеш 7 книги

За втори път ще взема участие в това събитие и намирам избора на книги този път за много по-труден. Причината е същата, която изтъкнах и миналата година - нямам особено много непрочетени книги; тези, които все пак притежавам, или не съвпадат с предизвикателствата, или не ми се струват достатъчно интересни; и нямам желание да купувам много нови - идеята на маратона е TBR купчинката да се смали, а не да се увеличи или да запази бройката си. 
Все пак избрах седем книги, които ще се опитам да прочета в рамките на отредената седмица. Разбира се, в този период може да заменя някое заглавие с друго, но това ще бъде отбелязано чак в Wrap up поста. 
  • На първата категория се пада единствената книга, която все още не притежавам - "Летни дни и летни нощи" - сборник с разкази от много популярни тийн автори. Корицата ѝ напълно съвпада с условието, а в допълнение е фактът, че страшно много искам да я прочета!
  • За втората категория, да прочета книга само след залез, ще се обърна към "Хиляда сияйни слънца" от Халед Хосейни.  Не знам за вас, но аз постоянно я виждам във фейсбук групи за четене, съпътствана от страхотни отзиви.
  • Третата категория общо взето мога да зачеркна като изпълнена с няколко от книгите, които съм избрала, но в името на общо седемте заглавия (и съответно последното предизвикателство) ще се опитам да прочета "Пророчеството на гарвана" от Маги Стийвотър.
  • "Причкачен" от Рейнбоу Роуъл ще покрие четвъртото предизвикателство на маратона. Роуъл е един от любимите ми автори - чела съм всяка нейна книга, преведена на български, също така съм писала ревюта и при първа възможност ги препоръчвам на приятели, познати и непознати.
  • По-старата от мен книга, към която ще се обърна тази година, е една, която чака цялото ми внимание от години - "Портретът на Дориан Грей". Познавам толкова много хора, които са влюбени във вълнуващата история на Оскар Уайлд, а въпреки желанието си аз също да знам а какво става, все още не съм я чела! Най-вероятно именно тя ще е първата, която ще приключа в рамките на събитието.
  • Book-to-movie adaptation-а, който ще чета, е "Тайният живот на Беки Б." - известна в ютуб, блогове, реалния живот - навсякъде. При това славата не се пада само на книгата, а и на филма, който вече нетърпеливо чака своя ред в папката ми с изтеглени такива.
  • Последната категория - да бъдат прочетени седем книги, няма да бъде завършена без една книга по избор. В момента не мога да избера подходяща, затова, ако изобщо ми остане време, ще избера книга в движение, може би след дълго обикаляне в книжарниците и по "Славейков" - вече съм си в София и без това смятам да посветя времето си на това любимо местенце.
Приблизителен брой страници: 2011
На снимката не виждате няколко от изброените заглавия, защото все още не ги притежавам, а също така защото ще чета в е-формат.
Ако сте блогъри, писали за маратона - чувствайте се свободни да публикувате в коментарите своя пост с ТБР книги, за да го прочета! (Вече ми е трудно да следя всички десетки блогове, които ми се появяват в известията...) А ако не сте, просто споделете до кои книги бихте искали да стигнете през тази вълнуваща за книжното общество седмица! Желая много интересни заглавия и успешно четене на всички!

3 коментара:

  1. Аааа любимата седмица от лятото. Оправдание да четем повече :D
    Ще ми е интересно да чуя мнението си за Пророчеството на гарвана. Много се говори за тази книга последно време, но все нещо не ми достига, че да си я взема. Може пък твоето ревю да е това дето не ми достига :D
    Късмет с четенето <3

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни книги си избрала!
    Аз лично за тази седмица съм заложил на няколко детски книжки, които няма да ми отнемат много време за четене и анализ на дадените ситуации. Възползвал съм се от твоят избор за книга, която е по-стара от теб, защото стои в моя TBR списък от дълго време!
    Късмет и от мен с четенето!

    ОтговорИзтриване
  3. Избрала си си страхотни заглавия - "Летни дни и летни нощи" и при мен заема първата категория, "Портретът на Дориан Грей" е сред най-любимите ми книги, а "Хиляди сияйни слънца" от доста време желая да прочета, но изглежда няма да е сега! Желая ти успех!

    ОтговорИзтриване