неделя, 10 юли 2016 г.

Български книжен маратон TBR

Колкото повече напредва любимият ми юли, толкова по-сигурна ставам в успеха на годишното си предизвикателство в goodreads. Със сигурност дължа това на натъпкания с маратони график, който се опитвам да следвам стриктно и ентусиазирано. Днес искам съвсем кратко а ви кажа за книгите, с които искам да се запозная по време на БКМ - Български книжен маратон, организиран от група български блогове (Бриана, Йоана, Илияна, Юли и Теди). Ако сте чели предишния ми пост за събитието (тук) може би знаете, че аз съм един от хостовете и имах честта да обявя категория. Това прави преживяването малко по-вълнуващо за мен. 
Тъй като в момента съм на почивка нямах възможност да взема със себе си много книги, а такива, които исках да включа в списъка за четене, не присъстват на рафтовете ми. Затова си позволих да избера няколко от всички седем категории, смесвайки основни и допълнителни. Така заглавията достигнаха броя от пет, покриващи шест от условията. Ето как ги подредих:
1. Книга, чието действие се развива около море или океан - "Мъртво вълнение" от Триша Рейбърн. Днес приключих първата част и нямам търпение веднага да грабна продължението. Не съм чувала особено много мнения за поредицата, затова може би след почивката ще се постарая да ѝ обърна малко повече внимание тук. Освен това, втората книга ще ми дойде прекрасно на плажа - обожавам тематични четива.
2. Книга от български автор - "Железният светилник" от Димитър Талев. Това е последният роман, който трябва да прочета за училище. И понеже не съм страшно мотивирана да го направя, ще използвам маратона като извинение да седна и да отделя малко от времето си за емблематичната история.
3. Книга с българското знаме или национален символ - Me and Earl and the dying girl. Признавам, че Мари ми даде идеята за тази книга, след като много време изкарвах една по една всички книги от библиотеката си. 
4. Книга, която се развива в Европа - "Мадам Бовари" от Гюстав Флобер. Мисля, че в десети клас романът беше част от непрофилираната ми подготовка. Тогава не го прочетох, защото бях твърде заета с всички други томове от 1400 страници, върху които трябваше да подготвям безкрайни доклади. Но ето, че и неговият ред дойде. Ще се постарая даже да е един от първите, които ще прочета през наближаващата седмица.
5. Инициали на автор, съвпадащи с инициали на българин/ Книга по избор - Избрах една-единствена книга, която да покрие и двете категории, и тя е "Град от небесен огън" от Касандра Клеър, чието име почти съвпада с инициалите на Константин-Кирил Философ (Ако изключим "Философ" :)). 
7. Книга, в която се споменава България - реших да пропусна тази категория поради няколко причини - не съм сигурна, че ще успея да прочета всички досега избрани заглавия и не мога да измисля такова, което все още не съм чела. Но, ако трябва да бъда честна, може би в обичайния wrap up пост ще я броя като изпълнена заради "Железният светилник" - родината ни в никакъв случай не е пропусната там.
Надявам се да се включите към маратона и да се забавлявате с всички избрани четива! Ще се радвам да се присъедините към официалното събитие във фейсбук и да споделите мнението си за тях! Успех!
П.с.: Ще се възползвам от случая, за да приветствам официално новия член на книжното ми семейство - Киндъл! По традиция ще му измисля име, но ще ми трябва време, за да ми хрумне нещо по-оригинално от "Джеси" или "Кендъл"....

2 коментара:

  1. И аз се спрях на Касандра Клеър и също чийтнах с Константин Кирил Философ :D
    Супер избор си направила Ева <3

    ОтговорИзтриване