вторник, 7 май 2019 г.

Разходка до Толедо - градът на трите култури

       По време на едноседмичното ни пътуване до Мадрид с майка ми решихме да си вземем ден почивка от големия град и да се потопим в атмосферата на Толедо, известен с названието "градът на трите култури".
 
    Превозът от Мадрид до Толедо е страшно лесен. Има два основни начина:
1. Автобус. Автобусната спирка е на Plaza Elíptica, цената на билета е между 5 и 6 евро на посока и продължителността на пътуването е около час и половина. 
2. Влак/Renfe AVE. Скоростният влак с единствена спирка Толедо се хваща от Puerta de Atocha - спирката, известна с красивата си екзотична градина. Гарата е огромна и е нужно да се следят имената на сградите, тъй като има и Atocha Cercanías. Двупосочният билет струва около 20 евро и е със запазено място, което значи, че има вероятност в деня на пътуването ви да няма свободи места. Препоръчвам да си вземете билети деня преди това. Пътуването трае 25 минути.
       За нашето пътуване избрахме втория начин. Почти на двойна цена e, да, но осигурява приятно и бързо пътуване, красива гледка и някаква доза сигурност, че ще слезеш на правилната спирка и няма да се изгубиш.
       Пристигнахме в 11 часа в четвъртък, 18 април, и за наше неприкрито съжаление валеше. В представите ми за Толедо съществуваше един старинен, слънчев, горещ град с малки улички и местенца, в които да се скриеш от слънцето, но уви. Първите няколко часа скитахме с мокри обувки и чадър, опитвахме се да снимаме забележителностите и да вземем възможно най-много от това, което ни предлагаха обстоятелствата.
       За да ги подобрим обаче на гарата на града решихме да вземем туристически автобус, който да ни прекара през главните места, да ни закара до най-високата точка с панорамен изглед към Стария град и да ни остави на площада, от който след няколко часа щеше да ни вземе и откара обратно към гарата. И абсолютно не съжаляваме за това. Гледката, която се разкри пред нас от автобуса, беше една от най-красивите и внушителни, които съм виждала. Всичко, което си представях и което по-късно се потвърди, докато се разхождах, беше съвсем реално (като изключим слънцето).
     Туристическият автобус. На влизане от пероните в сградата на гарата има кът, където се предлагат въпросните туристически обиколки - те не са Hop on Hop off бусове (въпреки че те също са налични за обиколка, но можете да ги намерите направо вън). Цените са различни за различните услуги - по спомени има от 12 евро, което включва само автобусната обиколка, 16 евро, 21 евро и 26 евро - последните четири включват туристическа гривна за пропуск в забележителности и още няколко неща в зависимост от пакета. (И тук в никакъв случай не гарантирам за цените, тъй като не претендирам да ги помня. Съветвам ви да проверите предварително или директно на място за себе си.)
       Толедо е бивша столица на Испания, много стар град. В него са живели всички култури, намерили пътя си през тази част на полуострова. Най-голям отпечатък обаче са оставили евреите, мюсюлманите и християните - именно заради тях се нарича "градът на трите култури". На всяка улица има синагоги, църкви и джамии - някои очевидни, други скрити зад най-обикновени стени. По витрините на местните магазинчета са наредени сувенири-свидетелства за тяхното голямо влияние над местната култура: макетчета на мечове от средновековието, плочки с арабски мотиви, кожени чанти, обувки... Вървиш и не можеш да се нагледаш на нещата, на които си свидетел.
       За първи път в Толедо се запознахме с туристическите гривни за пропуск. Получихме ги в туристическия комплект от автобуса, включен в цената, и с тях влязохме в много от основните забележителности без да плащаме вход. Допуснати бяхме в главните джамия, църква и синагога, но в списъка имаше още няколко обекта, които предизвикаха интерес. 
       Единствения музей, който беше в списъка ни и за който трябваше да платим, беше музеят на Ел Греко - един от най-известните художници в Испания, който, както може да стане ясно от името му, е грък. За наш огромен късмет, 18 април се оказа денят на музеите и поради тази причина входът беше напълно безплатен. И така, там видяхме оригинали на произведенията му, реставрирани части от дома му и красива лятна градина, на която, за съжаление, не можахме да се насладим заради неприятния дъжд, който в този момент беше набрал сила. С по-добри метеорологични условия би било перфектно местенце за отдих. 
      Спокойно мога да кажа, че един ден е напълно достатъчен, за да се разгледат основните места в Толедо. Всички се намират в старата част на града и придвижването от едно до друго е лесно - уличките са мънички и по тях много рядко минават коли. А и обикновено са на разстояние от 1-2 минути. 
   
        Разбира се, имам си няколко любими места в Толедо:
       - Катедралата на Толедо Santa Iglesia Catedral Primada - сърцето и душата на града. Великолепна огромна постройка, която можеш да зърнеш от различни ъгли и малки улички. А когато застанеш пред нея се чувстваш миниатюрен. Красиви елементи и впечатляващ интериор.
      - Крепостта Алкасар - днес в нея се помещава военен музей и не ми беше чак толкова интересно да разгледам него, но въпреки това не мога да отрека, че отвън е много впечатляваща!
       - Манастирът San Juan de los Reyes - най-впечатляващото място след Катедралата, много историческо. Вътре попаднах на една жена, която разказваше на група туристи историята на манастира, показваше им най-вече елементите по стените - гербове с орли, разперили криле, които символизират властта; два лъва отдолу, които символизират Исабела Кастилска и Фернандо, които през 1492 прогонват мюсюлманите от Гранада и съединяват двете най-силни кралства по онова време, за да създадат Испания. Из цялата сграда се крият буквите И и Ф отново в тяхна чест. Във вътрешната част на манастира има красива градина с различни растения и цъфтящи портокалови дръвчета, на която туристите могат да се насладят от два етажа.
      - Музуят на Ел Греко - както казах, в него са разположени много от оригиналните произведения на художника, има няколко места, на които прожектират филми за него, живот и творчеството му. И градината. Прекрасно културно място.
       - Mirador del Valle - това е високата точка в града, от която може да се направи панорамна снимка. Не съм сигурна как се стига по "нормален" начин до там, тъй като за нас беше осигурено от автобуса, за който платихме при пристигането. Но при всяко положение си заслужава. От там могат да се различат повечето забележителности - Алкасар и Катедралата, например - и, каквото и да си говорим, кой не иска красива снимка над този вечен град?
      Въпреки неочакваните метеорологични условия, понамокрените обувки (защото предната нощ си ги бяхме забравили на балкона и заваля... но това е съвсем различна история) и ограниченото време, което имахме, и двете с майка ми останахме силно впечатлени и повлияни положително от краткото ни посещение на Толедо. Градът е магичен. Влюбена съм в тесните улички, стръмните стълби между сградите, миризмата на камък, който все пак излъчва топлина, монументния вид на паметниците на културата и "сблъсъкът" на културите, които са оставили толкова дълбок отпечатък там. Толедо е силно исторически град - много важни събития за Испания са се случили именно там. Изглежда сякаш всяка къща е нещо важно, място, в което първите крале са извършвали своите дейности и са чертали бъдещето на Монархията. Именно там през XI век се основава една от първите Преводачески школи, която през XIII век се превръща в културен център от изключително ниво.
     Не съм виждала подобно място и се надявам някой ден отново да стигна до Толедо. Подходяща дестинация за един ден, да, но несъмнено крие още много неща, заслужаващи много повече време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар