неделя, 26 юли 2015 г.

Week Of Wisdom Readathon 2015 Wrap up

С гордост мога да заявя, че завърших напълно успешно едноседмичния Week Of Wisdom маратон. Йей. 
Завърших всички седем тематични книги, някои по-рано, други - заплашително късно, но се справих с предизвикателството и сега списъкът ми с книги за четене намаля с цели седем заглавия - "Wallbanger", "Гондолата на времето", "Академия за вампири", "10 малки негърчета", "Girl online", "Кристал" и "Чичовци".

Признавам, че за първата книга, Wallbanger, използвах малка измама. Бях я започнала още в неделя заради пътя от морето към вкъщи, и за понеделник останаха нищо и никакви 40 страници за довършване. Не ми хареса, книгата въобще не беше за мен. Дадох ѝ две от пет (мисля) звезди, само защото от време на време някой от иначе крайно неадекватните герои казваше нещо яко и смешно и ми пооправяше настроението.
Заради това несъответствие на времето започнах "Гондолата на времето" късно вечерта в понеделник, прочитайки около 20-30 страници. След провала с първата книга, тази ми върна мотивацията за довършване на маратона. Обожавам Венеция, била съм там и да чета за местата, на които съм стъпвала, любимия ми Сан Марко и двореца на Дожите беше прекрасно изживяване. Като цяло книгата ми хареса, но все пак ѝ дадох 3 звездички. Главната героиня не ми беше приятна, както и Себастиано и невероятната любов, която се зароди помежду им. Има известна прилика с поредицата "Скъпоценни камъни" от Керстин Гир, предимно в самото пътуване във времето. Тук причината ми хареса повече. 
Четири часа ми отне да прочета "Академия за вампири" в сряда, за да покрия предизвикателството за фентъзи. Чела съм първата книга от поредицата преди може би четири или пет години, гледала съм и филма, но въпреки това се насладих максимално на преживяването от препрочитането. И се надявам скоро да имам възможност да си взема и останалите части.
Четвъртък прочетох отново за втори път "10 малки негърчета" от Агата Кристи. В началото нямах особени спомени за книгата, към средата си спомних развръзката, без да съм сигурна кой точно беше организаторът на срещата на Негърския остров, и се вълнувах като първия път в края. Несъмнено Агата Кристи умее да борави с думите, създавайки неповторими и заплетени сюжети. Пет от пет звездички.
В петък прочетох първата си книга на английски (с нормални книжни размери) - Girl online от Зоуи Съг. Книгата ме изненада приятно, от издаването ѝ насам се изговориха много негативни неща, повече от позитивните, но аз наистина харесах дебютната книга на влогърката и ѝ дадох четири от пет звездички в goodreads. Може би ще напиша ревю/дискусия за нея, за да споделя мнението си за ghostwriter-а и самото съдържание на романа.
Съботното четене беше много близко до провал, тъй като се успах, после отидох на прожекция на "Хартиени градове", писах постове и си губих времето с пасианс. Започнах "Кристал" чак в шест, ръка за ръка с много мързел и мааалко нежелание да чета за втори път началото на книгата. Предният път бях стигнала до към 80 страница, но не помня защо я оставих. Обичам първата книга от поредицата, "Скай", втората не ми е толкова присърце, а тази ме разочарова. Имам чувството, че авторката използва шаблон, за да създава героите си, особено мъжките - малко агресивни, свръх красиви, защитнически настроени, все клишета от днешната младежка литература. В "Кристал" и главната героиня със същото име не ми хареса никак, имаше глупави реакции и логиката ѝ я подведе един милион пъти. Все пак дадох три от пет звездички в името на красивата Венеция (този маратон ще го прекръстя на Венеция-readaton) и Зед, който обичам, макар че участието му е мъничко.
И днес приключих с едно от задължителните произведения за училище - "Чичовци". И... ами, задължителна литература. След някой друг ден, когато успея да възприема прочетеното, несъмнено ще мога да изкажа мнението си.
Както казах, изключително доволна съм, че успях да завърша маратона успешно. Съмнявах се, че ще прочета седем книги, и си взимам няколко въображаеми точки заради факта, че започвах някои по-рано (предимно заради скука и малко съмнение, че мога да прочета книга за ден). Но да, това е доказателство, че подобни предизвикателства ме мотивират страшно много.
В следващите дни ще публикувам пост за следващия маратон, в който ще взема участие - booktubeathon. Излязоха всички предизвикателства, така че ще се постарая да събера цялата нужна информация за вас.

2 коментара:

  1. Поздравления за постигната цел в маратона. Супер е да виждаш хора като теб, които с лекота могат да минат през няколко заглавия за седмица. Малко извън темата, но се чудих с какво правиш снимките за блога и дали ги обработваш тъй като има доста, които много ми допаднаха. Не знам дали си споменавала в предни постове или аз просто не съм обърнала внимание :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо, благодаря ти!
      Снимките за блога правя с Fujifilm Finepix S4000, не е особено професионален фотоапарат, но върши прекрасна работа. Много, много рядко обработвам по някакъв начин, предимно когато не съм уцелила добра светлина или цветовете не са наред. (И когато трябва да добавям някакви надписи и прочее.) Снимката в този пост, например, не е пипвана. :)

      Изтриване