вторник, 11 август 2015 г.

10 причини да прочетете "Друговремец" от Диана Габалдон

Вероятно вече няма човек, който не е чувал за "Друговремец" от Диана Габалдон. Запознах се отблизо с романа това лято, след като получих гигантския том като подарък от роднина. Преди да започна четенето, обаче, направих мъничко проучване и попаднах на страшно много противоречиви мнения за поредицата. За това сега съм тук, готова да ви представя десет причини, които според мен ще ви накарат да искате да потънете в приключението на Клеър и Джейми.

10. Шотландия. Действието на първата книга се развива в Шотландия през осемнадесети век. Представете си това място - обширни равнини и долини, зеленина, простор, свеж въздух, замъци, животни. Красота.
9. Исторически събития. Сюжетът е много тясно свързан с някои исторически събития и движения в този период от време, които Диана Габалдон е представила по реалистичен и надежден начин през очите на медицинска сестра от Втората Световна война. Авторката очевидно е направила сериозно проучване да събитията с цел достоверност (може би това е причината да пише частите толкова бавно). Детайлите за живота на хората по онова време, обичаите и начинът им на живот също са впечатляващи. Всичко това е плюс за любителите на историческите романи.
9. Екшън и напрежение. На всяка една страница, освен остър език и забавни реплики, се намират напрегнати моменти и изненадващи обрати за главни или второстепенни персонажи. Нямаше миг, в който да се чувствах напълно сигурна за състоянието на любимите си герои.
7. Книгите са много (и големи). За сега са издадени осем части от поредицата "Друговремец", но Диана подготвя девета за почитателите си. За разлика от днешните поредици, историята не се развива в по 300-400 страници. Първата част е почти 900 страници! Повече време с Джейми Фрейзър? Да, благодаря!
За съжаление в България е преведена само първата книга и не мисля, че в плановете на издателството са следващите. Но пък в повечето големи книжарници се намират абсолютно всички на английски, при това за по-малко от 20 лева едната. (За сравнение, книгата на български е 29 лева.)
6. В същото време се четат бързо. Ако историята не ви грабне от началото, едва ли има смисъл да продължавате. Но ако е обратното - 900 страници или повече ще ви се сторят като няколко премигвания, тъй като действието е бързо и не оставя читателя да скучае дори за минута. 
5. Пътуване във времето. В основата на сюжета стои пътуването на Клеър Рандал от 1945 до 1743-та. По време на втория ѝ меден месец със съпруга ѝ пътуват из Шотландия, междувременно проследявайки неговото родословно дърво. Така Клеър намира древен каменен кръг в близост до градчето, в което са отседнали - място, познато на хората с необяснима магия. Именно там жената попада във времевата дупка. Магическо начало за магическа поредица! 
4. Силни женски герои. Разликата между 1945 и 1743 година е огромна и трудно преодолима за Клеър. Непреклонната ѝ воля и инстинкт за самосъхранение ѝ помагат да оцелее на непознатото място, колкото и трудно да е това за една англичанка, попаднала на вражеска територия по време на подготовка за война. Освен с подозрението на шотландците, Клеър успешно се бори и с половата дискриминация, която е неизбежна за онова време. Но тя не е единствената борбена жена, която Габалдон е създала - Гейлис, госпожа Фиц и Джени не остават по-назад... 
3. "Друговремец" - сериалът. Когато обявят, че ще филмират любимата ви книга, започвате да се молите да изберат правилните герои, да сполучат на режисьор и сценаристи, които да не изрежат любимите ви сцени... Може би заради това, че "Друговремец" не е филм, а сериал, почти няма пропуснати моменти и сюжетът се придържа стриктно към оригинала. Работата на Starz е сякаш изпипана от перфекционист до последния детайл. Превъплъщението на Caitriona Balfe и Sam Heughan в Клеър и Джейми е прелестно, сякаш двамата са създадени, за да бъдат героите на Диана Габалдон. А пресъздаването на шотландската обстановка и замъците е слисващо. 
Първият сезон обхваща първата книга, "Друговремец", а вторият (ще започне да се излъчва през 2016) ще пресъздаде историята от втората - "В капана на времето".
2. Джейми Алекзандър Малкълм Макензи Фрейзър, или просто Джейми Фрейзър, впечатляващият по всички параграфи млад шотландец. Абсолютен образец за принца на бял кон, който спасява девойката от беда. Той е смел, сладък, мил, самоотвержен, риж... и потенциален fictional boyfriend. Причините да го обичате са на всяка една страница от книгата. Прекрасен е с Клеър, без нея, каквото и да прави, а дори и да бездейства. Докато жена му е умът на книгата, той е сърцето ѝ. А Сам като него е най-красивото нещо, което някога ще видите, обещавам ви. Страстта, която влага в актьорската си игра, косата и проницателния поглед, сладкия шотландски акцент и килт (да, да) - той не само влиза в образа на Джейми, но го доразвива и прави още по-привлекателен. 
1. Нямате причина да не прочетете "Друговремец". Нито пък да не гледате сериала. Абсолютно никаква! Разбира се, ако не сте готови да се впуснете в пленяващо приключение и не искате след първата книга да тичате за втората - в този случай имате. Но ще пропуснете повече, отколкото очаквате, повярвайте ми.

Ще се радвам ако тези от вас, гледали сериала или чели книгата, споделят мнението си с мен, търся си съмишленици, с които да говоря за Джейми постоянно. 

6 коментара:

  1. Определено ме убеди да прочета книгата,досега гледах само сериала,но определено Джейми е невероятен.Досега се колебаех,но сега определено искам да я прочета.

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам тази книга и сериала и героите и всичко свързано с нея. Радвам се, че има и други запленени от историята :) Ето и моето ревю, ако ти е интересно: http://gipet.blogspot.bg/2015/04/outlander-diana-gabaldon.html

    ОтговорИзтриване
  3. В момента го гледам , страхотен е...Някой чел ли е втората книга??

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятна книга,определено едно от откритията ми на 2015.Много се радвам че я прочетох.Паралелно докато я четях гледах и сериала.Наистина актьорският състав е перфектен...Джейми-->Сам..ОМГ :Д.Нямам търпение за втори сезон,и даже вече започнах втора книга.

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам сериала и когато излезе втория сезон вярвах, че няма да ми хареса колкото първия. Силно съм грешила. Мисля, че това е най-завладяващата история, на която съм попадала.
    Точно днес получих книгата, защото след като я прочетох онлайн не можех да не я имам. Рядко оставам без думи, но тук важи само една, и то не точно дума: Уау!

    ОтговорИзтриване
  6. Случано гледах 1-ви епизод по AXN White и бях запленена. Купих си книгата и я прочетох между 8-ма и 9-та серия. Тъй като нямаше превод на 2-та книга я прочетох на руски език и след това изгледах и втория сезон на сериала. Сега си купих втората книга на български език. Запленена, потресена и обожаваща героите на Габалдон - това мога да кажа

    ОтговорИзтриване