четвъртък, 6 август 2015 г.

(Необичайни) Книгоразделители

По подразбиране първото нещо, което търся с влизането си в книжарница, са книги. 
Но към края на едночасовата обиколка между рафтове и купчинки със заглавия си задавам въпроса "А с какво ще отбележа до коя страница съм стигнала на тази книга?". И така книгоразделителите стават второто най-търсено от мен нещо в книжарница. 
Те са и една от маниите ми - прибавям към колекцията си нови и нови, купени и безплатно взети от големите вериги (или тайно "откраднати" от щанд на панаира на книгата, защото има Шайлийн Уудли и Ансел Елгорт...), а понякога дори си правя сама.
Но понякога в процеса на четене те са твърде далеч, не знам къде се дянал този, който съм използвала до момента, или по някакви странни обстоятелства просто нямам книгоразделител, а точно в този момент трябва да отбележа до коя страница съм стигнала и да свърша нещо спешно, например. В такива случаи определено не сгъвам крайчета - абсолютна забрана в моите книги. Вместо това грабвам първото нещо, което попадне пред очите ми. И понякога... това нещо дори не се доближава до даденото му временно название. 
Скоро с моя приятелка се заговорихме за странните книгоразделители, които използваме от време на време, за това реших да споделя някои от моите.
Най-често използвам билетчета от метро. Често чета, докато пътувам от точка А до точка Б, и понеже от доста време не съм зареждала картата си за градски транспорт, постоянно в чантата ми е пълно с малки сини билетчета. Просто пъхвам последното в книгата, която ме забавлява по време на пътуването, и съм напълно готова да продължа да вървя. 
Често се случва да пъхам между страниците някоя дреха, но мисля, че най-странната е чорап. Един ден лежах на земята (нищо ново) и на вратата се позвъня, но нямах време да се покатеря до най-горния рафт на библиотеката за книгоразделител, за това грабнах захвърления чорап до леглото. Предполагам, че Dobby is a free elf... 
Често се случва да отбелязвам и с друга книга, лаптоп, ластик за коса (у нас те са разпръснати буквално във всеки ъгъл на всяко помещение, намират се по-лесно и от малките черни фибички за коса), носна кърпичка (чиста, разбира се), зарядното на телефона ми, четката за коса, портмонето ми, обелка от банан (и моментът след това, когато страницата на книгата ми е нацапана и аз стоя и се взирам в нея, на прага да пусна сълзичка. До следващия ден, в който реша да ям банан отново и обелката му е най-удобното нещо за отбелязване ever), гердан, найлоново пликче от сандвич (главната ми отбелязка след голямото междучасие в училище), банкнота, опашката на плюшената ми играчка, капачка от бутилка, етикет от дреха...

Въпросът ми сега е: кой е най-странният/необичаен книгоразделител, който сте използвали някога? И как отбелязвате до коя страница сте стигнали обикновено? 

6 коментара:

  1. Използвала съм друга книга за книгоразделител, но ти биеш по странност. :Д

    ОтговорИзтриване
  2. Аз мисля, че скоро ти отговорих кой е най-странния ми книгоразделител, но в момента гузно гледам към копието си на "Не пускай ножа" и страницата е отбелязана с дезодорант.

    ОтговорИзтриване
  3. Имам много подобни на твоите ситуации, но мога да се "похваля", че най-станата вещ, която съм ползвала за книги разделител е вилица :D Рядко ми се случва да ям и да чета, но когато стане, това се случва :D

    ОтговорИзтриване
  4. Най - често от необичайните книгоразделите ползвам декоративни възглавници - никак не са удобни за книгоразделител, но имам много такива и винаги са около мен. Ползвала съм и дрехи, телефон, а веднъж и портмоне. В метрото, на връщане от училище съм слагала и химикалка (никога повече няма да го правя - беше пуснала мастило)

    ОтговорИзтриване
  5. Доста от твоите ситуации ми се случват и на мен(като например това с билета,плюшената играчка или портмонето),но най странния ми книгоразделител е дистанционното. Често като чета то се намира най близо до мен и се озовава в книгата :D

    ОтговорИзтриване
  6. Очаквах отговор като моя и сега съм някак разочарована. Най-странното нещо, което съм използвала за книгоразделител е човек. Многократно и все по-различни причини. Чета си в училище и изведнъж спешно трябва да отида до съседния кабинет или пък до тоалетната? Просто взимам ръката на някой от приятелите ми, подпрени на чина ми и я набутвам между страниците. На плаж съм и чадърът литва, а аз трябва да отида да го гоня? Ръката на мама е идеална!
    Но пък го гледам от хубавата страна - ако приятелите ми са добри и не си измъкнат ръката веднага се зачитат в книгата! Така превърнах едно момче в читател!

    ОтговорИзтриване