понеделник, 24 август 2015 г.

"Островът на изгубените" от Мелиса де ла Круз - Ревю

"Имало едно време, във времето след „и заживели щастливо“, а може би дори след след „и заживели щастливо“..."
... четири деца, родени, за да бъдат зли, които обаче не се вписвали особено в отредената си съдба.
Всички сме израснали с десетките приказки за принцеси, чакащи във високи кули или потънали в дълбок сън своите принцове, гледали сме филмчетата на Дисни, тръпнели сме в очакване на щастливия край. Но... никога не сме се замисляли какво всъщност идва след него. Накъде повежда историята героите ни? Ами техните деца? Какво става със злодеите, след като губят битката с доброто?
В "Островът на изгубените" Мелиса де ла Круз дава отговори на някои от тези въпроси, представяйки ни живота след "и заживели щастливо" през погледа на няколко шестнадесетгодишни младежи, затворени на изолиран остров заради делата на родителите си... които по случайност са най-големите приказни злодеи. 
Години след всички щастливи краища, Съединените щати на Аурадон са управлявани от Звяра и Бел (познати от "Красавицата и звяра"), чийто син се подготвя за коронацията си. Навсякъде цари щастие, освен на острова, наречен "Остров на изгубените", където са прогонени всички злосторници - без магия, качествена храна и каквато и да е връзка с кралството. 
Главните герои на историята ни са децата на четирима от най-известните от тях - Злодеида ("Спящата красавица"), Злата кралица ("Снежанка"), Джафар ("Аладин") и Круела де Вил ("101 далмативци"). Мал, Иви, Джей и Карлос са родени и заклеймени под етикета "злодеи", от тях се очаква да надминат постиженията на родителите си. И именно опитите да се докажат пред тях, да извоюват уважението и любовта им, ги събират заедно за приключение, което ги отправя към единствената останала магия на Острова. И разкрития за самите тях, които не ги очароват. 
Очевидно не е случаен изборът на Мелиса де ла Круз да напише романа, предхождащ предстоящия филм на Дисни, "Наследниците". Пленяващият ѝ стил на писане, заедно с идеята, обещават на читателя едно приятно приключение в приказния свят. Героите ѝ обаче правят историята наистина пленителна.
Персонажите на Мелиса са любимата ми част от книгата - всеки от тях, разгледан поотделно, е неповторим и оригинален, изпъква измежду другите с нещо интересно. Мал, Карлос, Иви и Джей са обгърнати от зло, в което проблясва тук-таме доброта и това ги прави харесвани. Обичам групичката, която правят заедно - разноцветна и весела. Остроумните диалози са прекрасен бонус - особено тези между Мал и Джей. Също и опитите им да прикрият неволните добрини със саркастични забележки и подмятания.
От началото до края историята сякаш прелита - действието остава пълно със събития, всеки край на глава принуждава читателя да каже "Е, само още една глава...", и така докато не остане нищо друго, освен благодарствената част в края на книгата. Или поне така се случи при мен - завърших я за около ден. 

"Островът на изгубените" е приключение, през което всеки почитател на приказките с щастлив край трябва да премине. Роман, богат на действия и хумор, потенциален любимец на големи и особено на по-малките читатели. Несъмнено го препоръчвам на всеки, който чака с нетърпение "Наследниците" - предисторията е също толкова страхотна, колкото ще бъде и филмът. 

"Островът на изгубените" от Мелиса де ла Круз ще можете да намерите в книжарниците от следващата събота, 29 август. А филмът ще се завърти по екраните през септември.

Благодаря на издателство Егмонт за предварителното копие от книгата, което получих в замяна на честно ревю!

2 коментара:

  1. Браво ♥ страхотно ревю ♥ и аз в момента чета книгата и съм напълно съгласна с теб за оригиналността на всеки един от персонажите ♥ за момента съм все още на първите 100 страници, но съм наистина впечатлена от стила на писане на авторката ♥ надявам се скоро да я завърша и да имам възможността честно да изразя мнението си, както направи и ти ♥ поздравления отново за впечатляващата рецензия ♥

    ОтговорИзтриване