неделя, 13 септември 2015 г.

Съвети и Life hacks по време на училище #2 #BackToSchool

Само няколко дни остават до началото на четвъртата ми година в гимназия. 
През 2014 по същото време написах първата част на този пост с надеждата да помогна на тези от вас, които стоят на прага на училището, готвят се за изпити или просто търсят вдъхновение и помощ за новата учебна година. Този път съветите, които включвам, са по-скоро допълнение към миналогодишните, тъй като тогава се постарах да бъда много изчерпателна. И все пак ще се радвам, ако някой от написаните редове бъде от помощ!

• От личен опит знам, че когато седна да уча, особено в първите няколко минути, съзнанието ми е насочено към всичко друго, освен към учебника пред мен. 2048 е нещо като навик, по TLC дават любимото ми предаване за сладкари, някой не престава да ми пише във фейсбук... Отървете се от всички тези странични обекти, които ви разсейват. Изключете или приберете телефона си за следващия час, отидете в стаята, в която няма телевизор.
• Открих, че най-доброто нещо, което можете да направите, ако нямате вдъхновение да напишете есе или да довършите някоя презентация, е да излезете. Вземете лаптопа си и отидете в някое кафене, близо до дома ви. Смяната на обстановката ще ви накара да се съсредоточите, а чистият въздух винаги е добре дошъл, когато се занимавате с умствена дейност. А и кой не иска кафе или фреш, докато учи? 
• Много важна част от учебния процес е самата организация, при това не само с времето. Моят съвет е да си изберете едно мъничко тефтерче, ако не използвате органайзер, в което всеки ден в училище да записвате домашните, които ви дават, а след това ден по ден да ги организирате, така че да не се натрупват за последния възможен момент. Така няма да се претоварите, забравите нещо важно, а и ще имате идея кое кога сте учили за предстоящ тест.
• Свързано с това е и следващото нещо, което ще ви кажа: никога не оставяйте домашни и проекти за последния момент, особено ако работите с други хора. Отделете време, за да направите красиво табло, което да закачите на стената в класната стая, още в началото на срока. Така ще имате повече време да учите информацията за представянето. А когато напишете домашното в деня, в който е дадено, не само ще имате повече свободно време и няма да се притеснявате дали ще успеете, а информацията ще престои в съзнанието ви дълго - за да я усвоите по-добре.
Пазете всички тестове, които сте правили в папки или джобчета. В бъдеще биха ви послужили като източник за учене. Може пък в края на срока да ги покажете на учителя за по-висока оценка... 
• Едно от най-важните неща в началото на годината, е да се мотивирате за работа. Интернет е пълен със забавни клипове с DIY проекти, рецепти, hauls и прочие, които могат да променят поне малко мисленето ви за предстоящата учебна година. А нещо, което би било полезно през цялата година, е тагът studyblr в тъмблър. Разноцветни снимки на тетрадки, цитати, шеги, мотивация и идеи - несъмнено са вдъхновение да продължите напред със следващите няколко страници от учебника по химия, обещавам.
• Друго нещо, което ще ви помогне да се почувствате добре в училище, са клубовете. В повечето училища се организират извънкласни занятия за хора с различни предпочитания - литературни клубове, отбор по волейбол, туристически клуб и други. Ако намерите нещо, което да ви доставя удоволствие, ще се чувствате развълнувани всеки път, когато стане време да се срещнете с останалите хора. 
• Нещо, което трябва да имате в предвид преди началото на учебната година, е, че не е нужно да харчите цяло състояние за училищни пособия. Разгледайте какво имате от миналите години - химикалки, тефтери, дори тетрадки, които не сте използвали. Опитайте се да намалите списъка за пазар до минимум, защото учебниците и без това са безбожно скъпи...
• За учениците от езикови гимназии - не се плашете от речниците! Предстои ви да работите с текстове на дадения език и не винаги ще можете да разчитате на google translate. Продават малки джобни речничета, които са прекрасен заместител на огромните томове - оставете тях за у дома. Друга алтернатива, която ще бъде от полза на изучаващите испански, италиански, английски, френски, немски и други, е eurodict.com. Преводът е двустранен и освен буквалния превод са включени преносни, с предлози и в словосъчетания, а има също видът на думата, нейния род и т.н. 
• В повечето гимназии класовете/ випуските са разделени на две смени. Съветът ми за времето, през което сте втора е, да не се напрягате да пишете цялото домашно вечерта. Не си заслужава да губите сън. Попишеше малко, легнете си, станете рано и продължете. А ако се случи така, че не успеете да завършите нещо - винаги можете да помолите някой приятел за малко помощ през междучасието. 
• Едно от най-важните открития за себе си, което направих през изминалите си години, е, че запомням факти и информация изключително лесно, когато я казвам на глас. Можете да направите експеримент със себе си, като започнете да говорите срещу огледалото, на някоя плюшена играчка или просто на стената, както правя аз. Това е особено полезно преди презентации - репетирате гладкия изказ и придобивате представа колко време ще ви отнеме да представите темата. 

Back to school supplies haul 2015 - тук!
Първи "Съвети и Life hacks" пост - тук!
DIY Органайзер - тук!
4 начина да извлечете най-много от часовете - тук! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар