събота, 16 април 2016 г.

"Тийнейджърско" ≠ обида

Истина е, че в последните десетина години писателите, а с тях и издателите на книги, надушиха нуждата за литература, които да се харесат на по-младата част от читателите. Вълните на така наречената "тийн" литература се сменят, като със всяка следваща се появяват все повече романи и поредици, някои от които получават възможността да достигнат и до филмовите почитатели чрез адаптации на големия или малкия екран. Ала заедно с това се появява и тенденцията думата "тийнейджърско" да бъде употребявано като обида.
Със сигурност този факт не е нещо ново и повечето хора, които харесват и четат като цяло, са свикнали с поставянето на какви ли не етикети. На мен това ми направи впечатление съвсем скоро. Четях отзивите на хора за роман, които се бяха изразили крайно негативно, основавайки се на това, че е "поредната тийнейджърска боза без замисъл, сюжет. Само драма на фона на смърт". По-късно пък попаднах на същия коментар по повод новоизлязлата екранизация на "Петата вълна". Не мога да кажа, че съм обидена от грубите изказвания, но пък те предизвикаха размисли и силно негодувание срещу подобно окачествяване. 
Основното нещо, на което искам да наблегна, е, че литературата не е за всеки. Писала съм много на тази тема. Една книга, поредица, раздел или цял жанр не може да се хареса на всеки един човек, просто защото отделният индивид намира нещо коренно различно, интерпретира го по уникален начин и според собствените си усещания решава дали за него творбата заслужава внимание. "Тийн" книгите са предназначени за по-младата аудитория - написани са с език, разбираем за нея, представят истории и герои, в които по някакъв начин младежите могат да намерят себе си или да изведат житейски урок, за да се осъществят като личности по-късно в живота. И все пак те не биха се харесали на всички подрастващи, точно заради различните вкусове. Това не значи, че романът/поредицата е "боза", "боклук", "безсмислица", "безвкусица" и какви ли не още окачествявания. Значи просто, че ти, който четеш това, не си същия човек като всички останали и разбираш текста пред себе си по неповторим начин. Правиш интерпретация. И ако не ти харесва - окей, страхотно, имаш пълното право да изкажеш мнението си свободно където желаеш. Но не е правилно да слагаш всичко под общ знаменател, нито пък да съдиш. 
"Тийнейджърско" не е обида. Не е качество, което автоматично заклеймява всички книги и заличава стойността им за читателя, независимо от възрастта му. Не значи, че са по-малко литература от криминалните романи, любовните, историческите или "чик-лит" романите.
Искам да знам какво е вашето мнение. Отказвали ли сте се някога от книга, провъзгласена за "тийн"? Съгласни ли сте с отричането на стойността им? Срещали ли сте някога нарицателното като обида? Чувствайте се свободни да споделите мнението си!

6 коментара:

  1. Поста ти много ми харесва и доста полезен. Преди време се бях замислила за същото. Всяка книга си е уникална сама по себе си и ако не се хареса на един, то ще се намери човек, който да я обикне. Веднъж на училище си носих една от частите на Адски устройства и един приятел ми каза, че съм нямала вкус за книги (за музика и т.н съм имала ама за книги не). Май беше нормално да ме засегне, нали? Аз чета всичко, което ми хареса и нямам предпочитания дали е смятана като "тийн книга". Ако съм на вълна класики ще си чета класики. Но все пак не ми е приятно да ми казва, че съм чела тъпи книги и предпочитам да си ги чета не в училище. Между другото този мой приятел ми се извини като каза, че поне съм чела някаква литература ;дд
    Уха, коментара ми стана цял роман

    ОтговорИзтриване
  2. Много си права за начина, по който някои хора възприемат автоматично ''тийнейджърското'' като незряло и литературно некачествено. Учителката ми по литература веднъж ни беше казала да си носим книги и да прочетем любимите си части от тях. Най-добрата ми приятелка чете от ,,Полулош'' и учителката след това каза как очаквала книгата да е ''по-елементарна''. Странно ми е как хората, по-специално възрастните, имат отрицателно отношение към нещо, от което не са се поинтересували наистина. Аз лично като фен на тийн книгите откривам смисъл в повечето от тях и сигурно дори след 50 години пак ще ги чета. :D

    ОтговорИзтриване
  3. Когато използвам думата "тийн" или "тинейджърско" най-често го правя, ако преценя, че книгата би имала по-голям потенциал, ако героите не бяха тинейджъри, понеже донякъде думите им се обезсмислят. Например, наскоро видях, че героят в "Името на вятъра" е само на 16, а има един цитат, който би отивал повече на един 35-40-годишен мъж или дори на някакъв вековен...магьосник(?) Което много ме изненада, но не съм се отказала от книгата, най-вече защото наскоро научих, че не всичко, което изглежда по един начин (в този случай тинейджърско) е наистина такова.
    Преди време даже си говорих с Мели, понеже тя се ядосваше на един от коментарите свързани с една поредица, която беше чела. Това малко не е по темата, не изцяло, но все пак.
    Въпросните книги бяха с главен жанр fiction и трилър, но имаше един много крещящ коментар от рода на "Пълни измислици. Книгата не беше лоша, но да имаше повече реалност", което, разбира се, е много дразнещо, особено след като жанрът е посочен.
    Идеята ми е, че хората трябва да се научат да гледат преди да си вземат нещо или преди да прочетат дадена книга, защото като не ти харесва даден жанр, за какво ти е да го четеш?
    И преди да се отклоня още повече, ще се върна на темата.
    Не използвам "тинейджърско" като обида, макар и да има много книги, които съм ги пренебрегнала в изминалата година, заради тийн героите и сега се връщам на тях, за да ги прочета. Но това не беше, защото не харесвам тийн нещата или нещо подобно, а защото имах такъв период, в който не исках да чета за по-малки от мен или колкото мен големи герои :D
    Този коментар стана километричен.
    Казвам само, че си написала много хубав пост и подкрепям мнението ти.

    ОтговорИзтриване
  4. Права си за всяка една дума. Не само че използването на "тийнейджърско" като обида е грозно и посредствено, но и е обидно към автора. Това, че някоя книга е в графата на YA/Teen литературата, по никакъв начин не определя качеството й. Срещала съм този стереотип на много места и за книги, и за филми. Но по никакъв начин не мисля, че употребата на "тийнейджърско" като обида е правилно. Първо трябва да се даде шанс на жанра, защото накрая може да си на 30 или 40 години и пак да ти е по-приятно да четеш YA, отколкото Adult литература. Но хора всякакви... не можем да ги убедим в противното, че "тийн" не е дума, с която да те обидят.

    ОтговорИзтриване
  5. Браво за поста, много си права. Често попадам на коментари за "тинейджърската литература" и колко безполезна е тя. Което и малко ме обижда - това, че чета предимно от този жанр не значи, че съм по-малко интелигентна или незряла. Другият често срещан стереотип е "YA е пълна боза, която не те учи на нищо". Аз съм на мнението, че абсолютно всяка книга има някаква поука. Как ще я анализираш вече си е твой проблем. Освен това всяка една книга ни помага по някакъв начин, било то да обогати речника ни, да ни запознае с някоя легенда или мит, да провокира въображението ни или просто да ни разсее от скучното ежедневие.
    Всеки има различни предпочитания - не е важно какъв жанр четеш. Важна е самата любов към четенето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страшно ти благодаря за този коментар! Радвам се, че сме на едно мнение. Всяка книга в действителност има поука и от самия читател зависи как ще я интерпретира. Ще ми се малко повече хора да го осъзнаят и да престанат да нападат пасивно почитателите на даден жанр или раздел.

      Изтриване