събота, 23 май 2015 г.

Преживявания и книги от Пролетния базар на книгата - 2015


Както сигурно вече знаете, за периода между 19 и 24 май бе насрочен Пролетния базар на книгата - събитие, което очаквах още от края на зимния. Като цяло няма какво да ви кажа за самата организация, за това направо преминавам към моето мнение и преживяване. 
Посетих за първи път НДК в сряда на гърба на зрелостниците и седмокласниците, и още тогава със сестра ми се запасихме с огромна купчинка книги. Два часа се качвахме от първи до трети етаж отново и отново, минахме през почти всички издателства по няколко пъти, спечелихме доста намаления от много от тях и се запознахме с много интересни хора. В сряда нямаше голяма тълпа и беше доста широко и свободно, а също и имаше време за размяна на реплики с представителите на повечето издателства. Нямам думи да ви опиша колко хубава е атмосферата на това място, дори в по-населените дни, като днешния. Само мисълта, че всички тези хора са дошли за книгите, част от тях дори харесват същите като теб, те кара да вървиш и да се усмихваш широко. 
Тази сутрин (събота) с родителите ми и сестра ми решихме да отскочим отново и да купим още няколко книги, които бяхме изпуснали предния път. Не е нужно да споменавам, че си тръгнах с повече, отколкото бях планирала. Но освен самото зяпане ми се случиха още няколко забавни неща - отново се засякох с Мила от "Софтпрес" и няколко познати от "Ентусиаст". И ми взеха интервю за някоя телевизия. Това беше инфаркт. Бях застанала да си купя книга на Тери Пратчет и бях съсредоточена върху избирането на книгоразделителче, когато някой се приближи до мен и завря микрофон в лицето ми. Въпросите не бяха нещо сложно, но аз се шашнах (съвсем мъничко), защото в този момент си мислех как ще се кача на третия етаж и ще умра някъде пред някой щанд, зарината в книги. Та мисълта ми беше, че довечера може да ме мернете някъде по телевизиите. 
Сега преминавам към книгите, с които се сдобих през тези два дни в Рая. 19. Купихме си 19 книги. И за да не стане разминаване в информацията - не всички са за мен. Две от тях са за баща ми, а още шест-седем - за сестра ми. Може би много от вас ще си помислят, че това са твърде много книги (не твърдя, че не са!), но имайки в предвид, че средно на седмица харча по два лева за нещо за хапване, харченето на малко повече пари веднъж или два пъти в годината за нещо, което обожавам, не ми се струва чак толкова нередно. 
Освен майка ми, която скромно не си купи нищо, баща ми подходи най-премерено, взимайки си само "Защо две Америки?" от Андрей Пантев и "Книжарничката на острова" от Габриел Зевин. За тези две не мога да ви кажа почти нищо. 
Сестра ми сякаш се придържаше към синьото, купувайки си третата част на "Скълдъгъри плезънт", "М като Магия" от Нийл Геймън, "Бдение" от Лиза Макман и трите излезли части на "Death note". Вече прочетох "Скука" - първата част от мангата, и ми хареса, имайки в предвид, че нямам никакъв опит с този "жанр". Изпитвам интерес и към "М като Магия" на Геймън, от изключително много време искам да прочета негова книга и ще се възползвам от сестра ми. 
Стигнахме до книгите, които взех за себе си. Много съм развълнувана за всички и нямам никаква представа как ще разпределя времето си, а също как ще реша коя след коя да чета. При всяко положение обаче вече уредих лятната си ваканция. Или поне част от нея. 

"Фантастични животни и къде да ги намерим" и "Куидичът през вековете" от Дж. К. Роулинг са новото допълнение към "Хари Потър" рафта ми. Преди буквално два месеца намерих и двете на английски и пожелах да си ги взема, но новината за преводът им ме спря (макар и да ми се искаше да си ги взема в оригинал). Днес вече имам и двете. И съм щастлива.
Както споменах по-горе, купих и първата си книга на Тери Пратчет - "Еманципирана магия". Избрах именно нея заради хубавите отзиви и факта, че тя е може би най-споменаваната му книга от познати и приятели, на които се доверявам. Надявам се, че ще ми хареса!
Изненадах се изключително много, когато видях "Кралицата на Тийрлинг" преведена и да ме чака на щанда да издателство Бард тази сутрин. Обикновено новите американски издания се превеждат по-дълго. Но вероятно този път е предизвикала интереса на издателите. Единственото, което ме разочарова мъничко, е смяната на корицата. Харесваше ми в оригинал.
"Посланическото градче" е книга, която си бях набелязала за книга от издателството, на която да напиша ревю, но тъй като тогава се спрях на друга, реших да си купя тази сама. Освен това хубавите думи на жената от щанда ме мотивираха да я прочета по-скоро.
Чакам "Наследницата" от сякаш цяла вечност и съм щастлива да я вържа в ръцете си, толкова красива и лъскава. Въпреки всички критики към поредицата, тя е една от любимите ми и гледам положително на четенето на тази част. Надявам се да оправдае очакванията ми. 
Нямах никаква идея, че в плановете на издателство "Бард" влиза издаването на предисторията на "Лабиринтът" - "Окончателна директива" от Джеймс Дашнър. Отново, и за тази поредица има много негативни мнения, но я обичам, и четенето на книгата ми е приоритет. 
"Писма до мъртвите с любов" от Ава Дилийра е следващата книга, към която ще се обърна този месец. Освен, че я желая от много време, момичето от щанда беше невероятно ентусиазирано, когато взех първата бройка, дори ме снима за инстаграма на издателството. Смятам да се доверя напълно на мнението ѝ и се надявам на мен да ми хареса дори повече!
Напоследък ме влекат сериали и книги, в които става въпрос за пътуване във времето (време е да прочета "Друговремец"), за това се спрях на "Гондолата на времето" от Ева Юьолер на щанда на издателство "Ибис". Това, и защото много обичам Венеция и книгата ще ме върне в тесните улички и канали. 
През последните два панаира гледах "Не пускай ножа" от Патрик Нес с недоверие и желание, и този път най-накрая се самоубедих, и я купих. Чела съм мнения, мои приятели я обичат, но аз все още не зная точно за какво става въпрос. Няма да си правя труда да търся информация, защото имам предчувствието, че ще ми хареса много повече, ако бъде изненада.
И последната книга, която си купих, е "Магът от Стоунуайлд", най-вече защото имах 40% намаление от една томбола, а преди известно време със сестра ми си бяхме говорили, че някой ден трябва да си я купя. Спонтанна покупка, надявам се да стане една от любимите ми. 

Доволна съм от двата дни пазар не само заради книгите, а и заради цялостното изживяване. Срещнах много усмихнати и позитивни хора, които също обичат книги, на няколко пъти получих мини сърдечен удар, разминах се с някои блогъри и хора от литературния кръг, които уважавам страшно много. 
А сега не мога да спра да зяпам красивата ми библиотека с новички истории. 

6 коментара:

  1. Нямам НИКАКВО търпение да прочетеш "Еманципирана магия" и много фенгърлвам отвътреее! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Когато видях в snapchat всичките тези книги, нямах търпение да им се порадвам (макар и през монитара) в блога ти! Скоро попаднах на "Кралицата на Тийрлинг" и нямам търпение, аз също да се сдобия с нея. Взела си си страхотни книги, повечето, от които и в моя списък за купуване.

    ОтговорИзтриване
  3. ЕВА ВЗЕМИ ЗА ЛЕТНИЯ БАЗАР МОЛЯ ТЕ

    ОтговорИзтриване
  4. В момента ти завиждам ужасно много ( в добрия смисъл). И аз искам да живея в София или поне наблизо, а не чак на другия смотан края на България ( не че съм накрая на България ден). Да ти дойда на гости за летния. Повярвай ми ще си купя много повече книги от теб.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление няма да има летен. Принципно това събитие се провежда два пъти в годината - обикновено в края, през зимата, и в началото на лятото. Този път май са го изместили малко по-напред в календара, заради което се получава объркването, че предстои и летен. За съжаление, обаче, следващият Панаир на книгата ще се състои евентуално през декември :(
      При всяко положение ще се радвам адски много на книжни другарчета следващия път :3 Ще си мъкнем тежките торби заедно. :D

      Изтриване