четвъртък, 4 август 2016 г.

10 причини да прочетете "Пророчеството на гарвана" от Маги Стийвотър

Маги Стийвотър е сравнително добре познат автор в България заради досега преведените ѝ книги - трилогията "вълците от Мърси Фолс", "Балада" и "Ридание". Въпреки първоначалната си популярност, нито една от тях не е толкова обичана, колкото е новата поредица на Маги - The raven cycle.
От повече от година слушам как освен световно известните влогъри и блогъри, собствените ми приятели се прехласват по всяка една излязла част и с нетърпение чакат новите. Известно време стоях настрана от шумотевицата, защото не бях сигурна дали The raven boys ще покрие завишените ми очаквания. Дори си я купих ей така, без особено намерение да я прочета, от един от базарите на книгата - беше завидно намалена. През седмицата на BookTube-A-Thon-а обаче си дадох като задача или да изслушам аудио книгата, или да прочета физическото копие и дори да не ми хареса - просто да се махне от TBR купчинката ми. За пореден път се убедих колко досадно е да започваш да четеш с предразсъдъци и колко удовлетворяващо е, след като ги преодолееш, книгата да надскочи очакванията ти и да се окаже някъде на челни позиции в списъка с любими четива. Затова съм тук днес - искам да накарам тези от вас, които все още не са си взели "Пророчеството на гарвана" поради някаква причина, да оставят всички чути мнения настрана и просто да ѝ дадат шанс, за да не съжаляват някой ден, че са чакали твърде много време.


10. Книгата няма точно фиксиран сюжет. Това бива приемано като нещо негативно от множество читатели - смята се, че я прави... безцелна. Но според мен решението действието да не се фокусира върху един-единствен върховен момент на напрежение, е най-правилното, което Маги е могла да вземе. Така историята остава отворена за бъдещо развитие в страшно много посоки и подсигурява интересния сюжет поне на още една част.

9. Магия, свръхестествено, фантастично. Тези три неща правят "Пророчеството на гарвана" плашеща, особено ако я четете по тъмно.


8. Лей линиите. Първоначално, когато чух за Лей линиите в аудио книгата, си помислих, че те са още нещо, измислено от авторката. Но след това проверих и се оказа, че лей линии се наричат енергийните канали, с които е осеяна Земята. Също, че Маги е направила сериозно проучване, за да си позволи да ги включи в романа и да дава предимно достоверна информация на читателите си.

7. "Само още пет странички"... Или с други думи - ако сте изпаднали в reading slump или просто не намирате подходяща книга - тази е потенциалният ви спасител. Историята в първите 50 страници звучи странна, но минете ли тях - попадате в един фантастично изграден свят, основаващ се на магия и мистерии, от който е трудно да излезете. Действието е динамично и нестихващо и чувството, когато спрете, е сякаш изпускате приключенията на героите.

6. Равновесие между диалог и описание. Не помня с точност дали имаше такова в трилогията за вълците, но тук ме впечатли равномерното разпределение между диалог между героите и описание на обстановката. С една дума - перфектно. Защото по този начин читателят получава възможно най-много от плашещата обстановка, успява да се докосне до всеки един от героите поотделно, докато са сами, и вижда как реагират, когато са заедно.

5. Предистория и основа. Всеки един от персонажите се отличава с уникален характер и предистория, но тя не прави единствено тях забележителни. Цялата история - целият свят на Маги Стийвотър се основава на обяснения, които, макар и не особено ясни на моменти, те карат да се чувстваш изключително удобно и като у дома си.

4. Стилът на писане и българският превод. Преводът на български език е страхотен! Твърдя го, защото прекарах няколко часа, слушайки аудио книгата и четейки на български. Интелигентно изразяване, придържане към стила на авторката. Който, от своя страна, е много интересен - множество нетипични думи са използвани на мястото на тези, които употребяваме в ежедневието си. Това може да е пречка в бързото четене, но пък обогатява речника и те кара да четеш внимателно и с разбиране, а не само за състезанието и завършените страници.

3. Обстановката. Това е комбинация от няколко точки, но заслужава да бъде отделена като причина сама по себе си. Светът на Маги Стийвотър е необикновен - едновременно реален ми магически, а обстановката, която създава, е напълно подходяща за това. Четейки, седиш и си представяш тъмнина, клони на дървета, мъгла, студен въздух, пръст под краката, магия...

2. Развитие на героите. От месеци не съм срещала история с толкова блестящо изградени персонажи. Между Ганзи, Блу, Адам, Ронан и Ноа няма застъпващи се характеристики - всеки от тях грее с нещо отличаващо се, има своя предистория, демони, поведение, отличителни белези, начин на говорене, дори излъчване, което читателят усеща, докато чете. Но съм убедена, че не целите им характери са разкрити в тази първа книга - със сигурност има още десетки неща, които всеки от тях ще покаже в другите три части от поредицата!

1. Книгите са четири! Още приключения, още Ганзи, Ронан, Адам, Ноа и Блу! Още няколко десетки часове щастие в присъствието на може би най-страхотните герои, които може да срещнете, в един непознат, комплексен, многопластов свят, който тепърва предстои да бъде разгадан след края на "Пророчеството на гарвана"!

1 коментар:

  1. Влюбих се в първата книга от поредицата и след това бях в шок ,че от издателството няма да публикуват и останалите книги , а за съжаление английският ми не е толкова добър , за да ги чета в оригинал.Историята е страхотна , така че благородно ти завиждам, че ще се докоснеш до цялата поредица :)

    ОтговорИзтриване