вторник, 20 октомври 2015 г.

"Хари Потър и Философският камък" Илюстрирано издание (Дж. К. Роулинг и Джим Кей) - Мини ревю

Хари Потър е част от живота ми от ранна детска възраст, макар и присъствието на филмовите адаптации да е било по-силно. В началото на тази година прочетох цялата поредица, но все пак ми липсва преживяването да чакам с нетърпение излизането на следваща, препрочитайки предишните части отново и отново. Сега се отдава възможност на мен и всеки, който също се е присъединил към фен групата след официалния край на издаването - ще можем да наваксаме благодарение на новите илюстрирани издания на поредицата. 
Първата излязла част с илюстрации на Джим Кей е перфектна от първата до последната страница, плюс кориците (и тук-таме с малки изключения). Изглежда така, сякаш е вложена цялата любов на хората, работили по нея, което за мен прави историята, побрана в тези 256 страници, още по-безценна и вълшебна.
Щях да съм разочарована, ако бяха сменили формата на книгата, но ето, че  я получихме в голям формат, с красиви червени, твърди корици, изписани заглавието на книгата и името на авторката на гръбчето, също хартиена корица с една от най-красивите картини. На пръв поглед се влюбих, но вътрешността на изданието е тази, която открадна думите ми и ме накара за четвърти път да прочета "Хари Потър и Философският камък", вместо само да разлистя страничките и да се радвам на картинките.
Преводът е този от оригиналните издания, но за мое огромно съжаление без да бъдат променени много грешки. Склонна съм да простя това, разбира се. Текстът е разделен в две колонки на всяка страница - това обяснява как цялата книга е побрана. На моменти ми се струваше, че това забавя малко четенето ми, но се оказа точно обратното, защото след пресмятане разбрах, че съм чела не повече от четири часа. Това е малко за мен, взимайки в предвид всички почивки за зяпане на рисунките. 
Най-важната част от книгата, разбира се, са илюстрациите на Джим Кей. С повече от 100 от тях той представя някои моменти от книгата и прави допълнения, свързани със съдържанието. Докато някои илюстрации заемат съвсем малка част от страниците, други са разположени на две. 
Личи си стилът на Джим Кей, към който се придържа през повечето време. Има и изключения от това - някои картини са рисувани с други техники. Но като цяло обожавам това, че повечето са с бои и моливи, цветовете им са ярки и красиви. Също обичам и детайлите. Всичко е изпипано до най-малката подробност с много въображение, желание и любов, очевидно.
Една от най-любимите ми илюстрации.
Всяка илюстрация е плод на въображението на Кей, съгласувана само и единствено с написаното от Роулинг. Опитвах се да намеря много сходства с филмовите адаптации, но съм доволна, че не намерих почти никакви. Хареса ми да видя неговата представа за магическия свят, как той си представя Хари, Рон и Хърмаяни, без да възпроизвеждам автоматично лицето на Дан Радклиф и компания в ума си при всяко споменаване на имената на героите. 
Работата на Джим Кей, комбинирана с незаменимата история на Дж. К. Роулинг е едно от най-прекрасните неща, с което може да се възнагради както запален читател на поредицата, така и всеки един, който тепърва желае на преживее приключението на Хари. Чакането и цената на книгата си заслужават, обещавам!

Ревю на поредицата - тук!

5 коментара:

  1. Невероятно ревю. Поздравления! ☺

    ОтговорИзтриване
  2. Илюстрираното издание е красиво ... но струва ли си реално да дадеш 40лв за история, която си чел милион пъти? Аз лично бих си го взела само, за да го притежавам. Съмнява ме, че за n-ти път ще седна да я чета, като знам колко много други книги ме чакат...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изданието е по-скоро колекционерско, за това е спорно дали цената си заслужава. Ако си огромен фен на Хари Потър не виждам проблем да задоволиш фенските си "страсти", като си позволиш да си го вземеш.
      Лично аз съм чела първата книга от поредицата 4 пъти, но я прочетох отново, зарязвайки всичко останало, с което се занимавах в този момент и мога да ти гарантирам, че няма толкова готино чувство.

      Изтриване
  3. Много яки снимки мила ти една страхотна фенка на "Хари Потър" браво .

    ОтговорИзтриване