вторник, 8 декември 2015 г.

Коледни подаръци за читатели - Blogmas #4

В името на приближаващите празници и всички хора, които ще изпаднат в крайната ситуация да търсят безуспешно подаръци за приятели и роднини, които обожават да четат, реших да направя сравнително кратък с писък, с който да помогна. Разбира се, ще се радвам ако споделите някои от вашите предложения по темата! Надявам се да се вдъхновите и да подготвите страхотни подаръци тази година! 

1. На първо място, както можете да се досетите, е книга. Колкото и лесно да звучи това, ако избирате четиво за човек, който чете постоянно, всъщност възможността да му купите книга, която вече притежава, е много голяма. Тук идват списъците в Goodreads, шпионирането на личната библиотека по време на гостуване. Можете да помолите посредник да намери нужната информация, а в краен случай - пожертвайте изненадата и просто питайте коя би искал да получи за Коледа. 
2. Персонализираните фен предмети са нещо, което аз бих приела с огромна усмивка и много радост. От чаши до тениски, калъфчета за телефон, тениски, плакати - все неща, които можете да намерите в безброй сайтове онлайн. За съжаление не се предлагат в повечето магазини, но пък това е плюс, защото ще бъде мислено специално за даден човек. Кой не би се зарадвал на чаша с любимия си цитат или плакат с корицата на любима книга? 
Източник: wehearit.com
3. Книгоразделители. Няма читател, който има достатъчно книгоразделители в колекцията си. Затова би било забавно да я обогатите не само с обикновени, които продават във всяка книжарница, а с дизайни. Ebay, например, е пълен със забавни и иновативни идеи за разделители с показалка, думи, краченца, магнити, висулки, фигурки... Има и друга опция - да ги направите сами! Може да напишете послание, цитат от любима книга, да нарисувате даден герой... Целият интернет е пълен с бързи и лесни уроци и снимки, от които да се вдъхновите и да измислите свой собствен дизайн.
4. За почитателите на DIY проектите и лично посветените подаръци, много оригинална идея е коркова дъска. Но не обикновена, чиста дъска, а с нарисувани всички континенти и с малки кабърчета закачени заглавията на книги и мястото, на което се развива действието им, правейки карта на любимите четива. Съвсем скоро направих за себе си нещо подобно и резултатът е впечатляващ. Трябва ви просто шаблон от интернет, черна боя или друг цвят по ваш избор и доста търпение и прецизност. Моите континенти са мънички, но все пак прекрасен детайл за зоната около бюрото ми.
5. Всеки читател знае мъката да иска да дочете една глава, а след това още една и още една, но да трябва да загаси лампата, защото на съквартиранта му, например, му се спи. Тук идват на помощ книжните лампички. Убедена съм, че се продават в повечето книжарници на достъпни цени. 
6. Друго улеснение, свързано с четенето в леглото, е държачът на страници. Звучи странно, но съм убедена, че може да спаси нечии мускули от хващане. Това може би ново изобретение на гениалните умове видях само веднъж в Сиела и не успях да го разгледам добре заради тъпканицата вътре. Представлява пластмасова стойка, която държи двете корици на книгата и страниците отворени по удобен начин за четене в легнало положение. Алтернатива на това е и държачът за пръст. Малка прастинка, малко наподобяваща пръстен, която държи отворени страниците там, където се сливат. 
Източници: etsy.com и google.com
7. Идея е да подарите друго издание на любимата книга на читателя. В България рядко се намират такива, защото не е практика да се преиздават с нови корици и прочее, затова би било готино да им я купите на оригиналния език. Можете да го намерите както от сайтове на издателства и обичайните Amazon и Ebay, така и от български сайтове и книжарници, в които вече са налични. 
8. В днешно време е много по-лесно и достъпно да изтеглиш филма, който ти се гледа направо от интернет, но оригинален диск с любимата екранизация на някоя книга е един от най-яките подаръци, които можеш да получиш. От личен опит ви го казвам. Огромен фен съм на филмите на "Хари Потър" и откакто получих първата част преди 3-4 месеца съм я гледала повече от 10 пъти. 
9. Бижута, свързани с фен базата им. Има безброй много огърлици, гривни, обеци, пръстени и всякакви джунджурийки, които са или имитация на такива от книгите, или просто са свързани по някакъв начин с тях. Например времевъртът от "Хари Потър" би зарадвал всеки почитател на поредицата, също брошка или огърлица със сойката-присмехулка от "Игрите на глада". 
10. Дрешка за книжка. Вече се продават в повечето големи вериги книжарници, също в интернет. Но освен това не са никак трудни за правене. Ако проявявате интерес може да намерите кратко обяснение за структурата и данни за размерите на дрешката, и със собствени материали според вкуса на човека, за който ще бъде, да я направите сами.
11. Краища/подпиралки за библиотека. Ако някой ваш приятел има рафт, служещ за библиотека, оригинална идея е да му подарите подпиралки за двете страни, за да няма инциденти с паднали книги. Не съм сигурна дали продават такива с оригинални дизайни, но ако имате желание, можете да потърсите в Ebay и Amazon. Ще се наложи да жертвате месец за доставка, но пък ще имате уникален изобретателен подарък.
12. Нещо, на което всеки книгоман ще се зарадва, е карта за намаление или подаръчна такава. Картите с намаление се предлагат в повечето по-големи вериги книжарници, лесни са за взимане и предлагат прекрасно намаление. А една подаръчна карта може да спаси нечий месец, съвсем сериозно. 

1 коментар: