събота, 25 юни 2016 г.

Български Книжен Маратон

Преди известно време с мен се свърза Ана, едно от момичетата, организиращи БКМ - Българския книжен маратон - за да бъда един от хостовете. Страшно съм щастлива и развълнувана да споделя с вас идеята и да помогна с каквото мога за реализирането на прекрасното събитие! Ще се радвам, ако се включите, заедно с нас споделяте впечатления от прочетени книги и се забавлявате с всички организирани дейности!
БКМ ще се проведе от 11-ти до 17-ти юли - малко след официалния край на учебната година, за да можете да вземете участие и да се мотивирате за предстоящото лятно четене! Общо категориите са седем - пет официални и две допълнителни за ентусиазираните, които искат да изпитат способностите си. Кликвайки тук ще намерите официалното фейсбук събитие, към което можете да се присъедините.

Досега обявените категории са:

1. Книга, чието действие се развива около море/океан.
Малко повече за първото предизвикателство можете да прочетете в блога на една от организаторките - Briana Knows.
2. Книга от български автор
Готините Четат ли двама обявиха тази категория в ютуб канала си, който можете да посетите, като кликнете ето тук.
3. Книга с цветовете на българското знаме или национален символ.
Слънчевата Криси обяви тази трета категория тази седмица. Видеото можете да гледате тук.


Аз имам честта да обявя четвъртата от седемте категории: Книга, която се развива в Европа.
Единственото ограничение тук е ясно - Европа. Но пък е свободно за интерпретации. Не е нужно абсолютно цялото действие да се развива в европейска държава - може да намерите някое заглавие, чиито герои пътуват или дори за кратичко посещават град или страна на родния ни континент. 

За да ви дам обща идея за категорията, а и, за да улесня поне малко избора ви, съм подготвила кратък списък с книги, покриващи разнообразни жанрове, които все пак се развиват в Европа.

1. "Аз преди теб" от Джоджо Мойс - Великобритания
Двадесет и шест годишната Луиза Кларк е обикновено момиче, което харесва обикновения си живот. Лу живее със семейството си в малка къща в провинциално английско градче. Младата жена обожава работата си в местното кафене и ексцентричните дрехи. Тя е доволна от спокойния си живот, възнамерява да се омъжи за дългогодишния си приятел Патрик и да му роди куп деца. Светът ѝ се преобръща, когато неочаквано загубва работата си. Наред с безпаричието, безработицата я кара да се чувства безполезна. Лу полага неимоверни усилия да си намери нова работа, но няколко седмици във фабрика за обработка на пилета и верига за бързо хранене я довеждат до ръба на отчаянието. Затова, когато ѝ предлагат да стане личен асистент на мъж с увреждания срещу добро заплащане, тя решава да опита. Тридесет и три годишният Уил Трейнър граби с пълни шепи от живота. Той обожава работата си, предизвикателствата и пътуванията, които непрекъснато му напомнят колко необятен е светът. Произшествие с мотор го приковава към инвалидна количка и превръща дните му в безрадостно съществуване. Две години по-късно Уил няма представа, че Лу ще стане част от живота му и ще го разтърси из основи. И двамата не подозират, че запознанството им ще ги промени завинаги.

2. Джейн Еър от Шарлот Бронте - Великобритания
„Джейн Еър“ разказва историята на едно обикновено английско момиче, което отрано познава трудностите на живота. Останала сираче, Джейн е пратена от своята леля в интернат за сираци, известен със строгите си порядки и жестоко отношение. Надарена с непримирим дух и силно чувство за собствено достойнство, Джейн не спира да се стреми към свободата. Когато заема място като гувернантка в едно богато семейство, Джейн се влюбва в господаря на имението. Любовта й е споделена, а радостта й - пълна, докато не открива, че мъжът на мечтите й вече е женен. Озовала се на кръстопът, Джейн трябва да вземе съдбовно решение. Кое ще надделее: гласът на разума или повикът на сърцето?

3. "Друговремец" от Диана Габалдон - Шотландия
Годината е 1945-та. Клеър Рандал, бивша медицинска сестра току-що се е завърнала от фронта и заедно със съпруга си, Франк Рандал, се отправя на втори меден месец високо в планините на Шотландия. Всичко върви прекрасно до момента, в който Клеър не навлиза в кръг от древни мегалити. И излиза от другата страна, само за да осъзнае, че се е озовала в една разкъсвана от войни и кланови междуособици Шотландия през лето Господне...1743. Без да разбира как, Клеър преминава през портал на времето и се озовава в центъра на конфликти и интриги, които не разбира и които застрашават живота й. Но също така попада на Джейми Фрейзър – галантен и образован шотландски боец, чийто живот се оказва в нейните ръце.

4. "Създадена от дим и кост" от Лийни Тейлър - Чехия
Кару рисува в скицниците си изумителни създания, които може и да са измислени, но може и да са истински. Тя говори много езици и не всички са човешки. Яркосинята й коса не е боядисана. Има странни татуировки, две от които са на дланите й, но не помни кога и как ги е получила. Коя е тя? Какво е тя? Това е въпросът, чийто отговор е решена да открие.
Навремето беше невинна, просто едно малко момиченце, което си играеше с перушина на пода в бърлогата на дявола. Сега загуби невинността си и не знаеше как това може да се поправи.

5. "Самодива" от Краси Зуркова - България
Теодора Славин пристига в Принстън за първата си година на обучение. Сама в непозната страна и далеч от семейството си в България, тя всячески се опитва да се адаптира към американските привички и предизвикателствата на колежанския живот, сред които и първата любов. Запленена от енигматичния Джейк и не по-малко привлекателния му и мистериозен брат Рис, Теа неусетно е въвлечена в чувствен и мистичен свят - колкото неустоим, толкова и опасен. В този свят, изтъкан от неуловими сенки, старогръцки митове се преплитат с българските легенди за самодивите - красиви горски духове, които прелъстяват и погубват мъжете. А Теа е на път да разбули семейна тайна, която ще преобърне живота ѝ завинаги... ако съумее да приеме факта, че мъртъв не винаги означава изчезнал и любовта не винаги разграничава двете.

6. "Гондолата на времето" от Ева Фьолер - Италия
Седемнадесетгодишната Ана прекарва лятната си ваканция във Венеция. По време на една от разходките си из града вниманието ѝ е привлечено от червена гондола. Странно. Не са ли всички гондоли във Венеция черни? Когато няколко дни по-късно Ана посещава известната Историческа регата, в навалицата е бутната във водата и е спасена от изключително чаровно младо момче, което я издърпва в... червената гондола. И преди Ана да успее да слезе и да се върне обратно на кея, изведнъж въздухът около нея започва да трепти и светът пред очите ѝ изчезва... Когато идва отново на себе си, Ана разбира, че годината е 1499-а. Започва да търси начин да се върне обратно в настоящето и докато се опитва да разреши загадката около пътуването си във времето, непрестанно попада на Себастиано, мистериозното момче от гондолата. Скоро тя разбира, че озоваването ѝ в миналото всъщност съвсем не е случайно...

7. "Рисунка за Айла" от Стефъни Пъркинс - Испания
Пленяващ финал на поредицата от романтични истории с участието на Анна и Етиен и Лола и Крикет. Безнадеждната романтичка Айла си пада по вглъбения Джош още от първата им година в американската гимназия в Париж. След случайна среща в Манхатън през лятото романтичната развръзка изглежда по-близко, отколкото Айла някога си е представяла. Но със започването на последната учебна година във Франция Айла и Джош се изправят пред предизвикателствата на всяка млада двойка, включително семейни драми, несигурност около бъдещето и съвсем реална заплаха да се разделят.

8. "Аз още броя дните" от Георги Бърдаров - днешна Босна и Херцеговина
Топла майска нощ през 1993 г. Обсадата на Сараево е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта.

9. "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд - Ирландия
Дориан Грей е младеж, надарен с изключителна физическа красота, от която всички се възхищават. След като неговият приятел, художникът Базил Холуърд, му нарисува портрет, Дориан се възгордява от красотата си. Той си пожелава да остане завинаги млад, а портретът да старее вместо него. Желанието му се сбъдва и лицето на омагьосания портрет не само старее, но и разкрива всички пороци и грехове, на които героят става жертва.

(Източници на анотации: сайтовете на съответните издателства.)

Няма коментари:

Публикуване на коментар