Страници

неделя, 7 септември 2014 г.

Съвети и Life hacks по време на училище #BackToSchool


За двете си години в езикова гимназия съм научила няколко много важни урока (освен тези от учебниците), половината по не особено приятен път. А те пък ме доведоха към начини за техните решения, множество неща, които мога да правя, за да помогна сама на себе си и учебния процес. Сега съм тук, за да ги споделя с вас. Надявам се съветите ми да помогнат не само на зайчетата в езикови гимназии, а и на тези от вас в седми клас, по-малък, а дори и по-голям. Също така ако знаете нещо интересно и полезно, можете да го споделите в коментарите с мен. Приятно четене!

Яжте, не тормозете стомаха и мозъка си. Ядки, шоколад, пакетче солети, никога не си позволявайте да учите или да правите каквото и да е на гладно. Страничните ефекти от това са безброй - световъртеж, гадене, болки в стомаха, дори слаба концентрация... Просто вземете нещо по път към бюрото и разнообразете ученето с десерт. Също така е важно да пиете вода. Не бях редовна и в двете отношения първата година в гимназията, може би заради стрес и заради безбожно многото домашни, но след това забелязах колко много помагат те в целия процес. Важно е тялото ви да е хидратирано.
• Преди да започнете да учите или да пишете домашни почистете работното си място. Няма нищо по-хубаво от подредено бюро без търкалящи се гумички и летящи листчета, които да ви разсейват постоянно.
• В повечето училища до седми клас раздават повечето необходими пособия и учебници, но истината след това е, че се налага да си купувате всичко съвсем сами. За това имам съвет за вас -
не се хвърляйте към чисто нови учебници. Да, възможно е да получите отстъпка 10-20%, но напоследък идеята за учебници втора ръка е доста актуална. Предлагат се наистина запазени книги на половин цени, а с малко късмет - и някой отговор вътре. По този начин ще спестите доста пари за други необходими пособия, например.
Можете да използвате това като начин да се отървете от миналогодишните учебници също. Ако не можете да намерите ученик от училището, който да ги купи, спокойно ги продайте в магазин за употребявани. Ще ви върнат до 50% от оригиналната цена.
• Има различни типове памет - механична, зрителна, слухова. Ето нещо за тези с по-добре развита зрителна -  използвайте хайлайтъри, цветни химикалки, подчертавайте и рисувайте, така че погледът ви да запомни кое е оцветено и коя рисунка къде е, и да го запомните по-лесно и по-бързо. Освен, че ви помага, учебниците и тетрадките стават по-цветни и забавни. А в бъдеще, когато ви се наложи да отворите, за да преговорите нещо бързо, най-важните неща вече ще бъдат подчертани и ясни.
• Същото се отнася и за рисунки по тетрадките. Например по Биология. Чудите се как да запомните абсолютно всички части от храносмилателната или нервната система? Просто я прерисувайте. ако не можете сами - има оризова хартия, с която става наистина лесно. Освен, че ще научите всичко с подробности, тетрадката ви ще стане забележителна, интересна и цветна, и няма как учителите да не бъдат наистина впечатлени. нужно е само малко търпение. Сигурна съм, че вие ще сте едни от малкото, постарали се за това. Определено ще бъде плюс към крайната оценка!
• Много ученици имат проблем с организацията - забравят за задачи, домашни, не могат да се справят с времето, изпускат крайния срок за връщане на книга. Помислете. Ако всичко това, всички задачи и бележки бъдат събрани на едно място, което да поглеждате няколко пъти на ден няма ли да е много по-удобно? Купете си или сами си направете органайзер. В този пост можете да видите моя и да се вдъхновите за дизайна на своя. Като органайзер можете да използвате и обикновена тетрадка, в чиито краища да залепите бележчици с месеци или каквото ви хрумне. Може да служи като календар, място за бележки или такова, на което да пишете за книги за училище. С отделени няколко страници за идеи. Точно каквото ви хрумне! Важното е, че всичко ще бъде на едно място.
Вадете най-важните неща от урока на отделен лист. Това е за механичната памет. Минавайки през ръката ви, думите по-бързо се преработват и успявате да ги запомните само от начина, по който сте ги изписали. Също така ако не можете да вземете целия си учебник или пък тетрадката, можете просто да сгънете листчето и да го пъхнете в джоба или чантата си.
• Имате навика да се оглеждате в огледалото всеки път, щом минете покрай него? Хубаво, но го съчетайте и с нещо малко по-полезно. Залепете бележки с думи, напомняния за задачи или час за важна среща. Цветните листчета са по-подходящи, защото се набиват на очи. Просто напишете думите, които не сте успели да научите и го залепете на огледалото, за да ги преповтаряте, докато се гримирате, например.
• Като споменахме думи, само тези от вас, които учат в езикови гимназии знаят какво напрежение е да научат 200 думи от днес за утре за контролно, от което зависи срочната оценка, например. Ето ви от едно нещо - две; първо - изкарайте всички думи с преводите на един лист, подчертайте ги на първия език и докато пътувате в автобуса или в метрото ги четете многократно. Закривайте с ръка една от колонките и се опитвайте да ги преведете. Но понякога ги разбърквайте, защото учейки ги подред ще ви е по-трудно да ги кажете разбъркано след това. Второ - напишете първо думата на чуждия език, отсреща - на български. Сгънете частта с чуждия и се опитайте да го напишете от другата страна. Повторете. Получава се нещо подобно:
apple - ябълка (сгъвате "apple")
ябълка - apple (сгъвате "ябълка")
apple - ябълка (сгъвате "apple")...

Ако тези методи не работят за вас, стария изпитан метод за добри оценки е на лице - пишете думите по х пъти, може на отделен лист, в тетрадката за домашно (ако това вече не ви е дадено за домашно) или в отделна тетрадка, предназначена специално за това. Според мен по този начин думите се помнят за най-дълго време. 
• Мразите, когато имате за домашно да прочетете няколко глави от някоя книга, или пък... половината учебник, нали? Само при мисълта започва да ви се гади и губите всякакво желание да правите каквото и да било. Ето ви един трик. Помолете приятел или роднина да принтира няколко десетки снимки - било то смешни, на ваши любими актьори, с цитати. Можете да ги помолите да изрежат листчета и да напишат нещо на тях - цитат, някой виц, дори позволение да направите следващата си почивка и да хапнете нещо. Нека те ги разположат разпръснато между страниците на учебника или книгата ви. Тук идва трудната част - не бъдете любопитни и не ги разглеждайте предварително, не прелиствайте, за да видите какво следва. Четете. Така ще се чувствате мотивирани да стигнете до следващата снимка или виц, ще разнообрази скучната книга и ще ви даде повод да си починете една-две минути. 
• В книжарниците се предлагат безброй видове книгоразделители - безплатни рекламни или триизмерни. Но никой не може да предложи нещо, които вие сами бихте могли да направите със собствените си ръце. Намерете шаблон в интернет, изрежете формата от картон и напишете цитат, залепете стикери, снимки, направете мини-колаж, накарайте обикновения картон да стане ценен за вас. Така когато тръгнете да отваряте книга или учебник ще започнете да четете с усмивка при вида на това, което сте изработили сами. 
•Списъкът със задължителни книги е безкраен... Ако ги прочетете каква е файдата, ако дори не запомните за какво става въпрос? Ако когато ви попитат не можете да си спомните най-важните факти? Знаете ли, читателските дневници не са само за децата от първи до четвърти клас.  Направете си читателски дневник сами, не си купувайте. Всички знаем, че половината неща там са безполезни. Вземете тетрадка и започнете да пишете книга по книга - преразкажете кратичко сюжета, с тиренца напишете най-важните факти (кога се развива действието, къде, каква е главната тема, какъв е проблема в произведението, т.н.). Можете да добавите картинки и стикери по темата също. Направете характеристика на главните герои с по няколко думи - най-важните неща, по които да се водите. Освен, че дневникът ще ми е най-верният помощник през учебната година, той ще повдигне оценката ви, защото, кажете ми, има ли учител, който не се впечатлява от ученик, интересуващ се и занимаващ се с неговия предмет така старателно? 
Направете си план за контролни, ако не няколко. Напишете ги в органайзера си, на задната страница на тетрадката, в която така съсредоточено рисувате всеки час, залепете листче на екрана на компютъра, на огледалото или на таблото над бюрото. На всяко място, на което сте склонни да поглеждате през деня. Така не само че няма да пропуснете следващата дата, а може пък дори да ги наизустите. 
Ако ще ми кажете, че мразите да учите на изуст - а двойките обичате ли?
Спете достатъчно. Не непрекъснато. Когато сте отпочинали сте по-мотивирани да седнете и да запаметите нужната информация. Не мислете, че е смешно да си легнете в 10. Фейсбук може да почака, а приятелите ви трябва да разберат, че разговорите в три през нощта се провеждат само в Америка, където по това време е девет-десет вечерта. 
• В същото време ако учите преди да заспите ще запомните уроците по-добре и по-бързо. Това не мога да го обясня, просто факт.
Правете почивки между ученето. Позволете на мозъка си да отпочине за пет-десен минути, пийнете вода, напишете статус за това колко много мразите училище (хаха, недейте), изслушайте любимата си песен или проведете телефонен разговор. Но помнете: Не се претоварвайте! 
• Малка добавка към съвета за хайлайтърите - направете си цветен код. Например:

Жълто - Най-важна информация
Зелено - Информация за изпитването утре
Розово - Не разбирам, нуждая се от помощ!
Оранжево - За предстоящия проект

Награждавайте себе си за добре свършената работа, поръчайте любимата си пица, отидете да поиграете видео игра, купете си нова книга за уикенда. ден Посланието е, че за всяко нещо рано или късно ще бъдете възнаградени. Сега учите, някой с нещо от някоя страница от учебника по икономика ще разбиете аудиторията на среща в собствената ви компания. Кой знае.
Винаги питайте! Има нещо неясно от урока - питайте, учителите са там за това, за да ви обяснят и да ви научат. Колкото и глупав да е въпроса, не бива да оставяте нещата неясни. Ще ви се присмеят? О, хайде, стига. Нека се смеят, когато дойде време учителят да даде отговора всички ще замлъкнат и ще наострят уши да го чуят, защото... ами защото те също не го знаят. 

И не се предавайте, окей? Бъдете постоянни и ще видите резултат от труда си. Надявам се поста да ви е харесал, да е дал идеи на някои от вас и да ви послужи през предстоящата учебна година! Пожелавам успех на всички ученици! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар