Страници

четвъртък, 11 септември 2014 г.

The Book TAG

Здравейте! Тази сутрин се рових из сума-ти блогове в мрежата, и попаднах на този "Book tag", който знам от много отдавна, всъщност, и реших, че е време да се включа. Сега, нямам идея от къде започва нишката - кой го е превел от английски и на кой трябва да дам кредит, за това кредитът отива при всички, които някога са го правили и подканвам, тези които не са да се включат. Моите отговори са вдъхновени от този и този блог. Приятно четене! 


1. Имате ли определено място в къщи, където обичате да четете?
Чета предимно на леглото си. Но привечер сядам върху бюрото си, което е до прозореца, отварям прозореца и чета така. Обичам вечерния студ и се възползвам от последната слънчева светлина. Освен това залезът ме прави щастлива.

2. Когато започвате глава/част от книга довършвате ли я до край или спирате някъде по средата?
Несъмнено довършвам главата. Но след като това се случи си казвам "Какво толкова, саааааамо още една глава" и така често книгата просто свършва, докато се каня да я затворя и да заспя. 

3. Ядете или пиете ли, докато четете?
Ям много рядко. Само в случаите, в които чета в кухнята, вдигнала крака върху масата, и до мен има студени череши или грозде. И пия вода, чай или кафе. 

4. Можеш ли да четеш, докато слушаш музика или гледаш телевизия?
Мога да чета на музика (всеки път в метрото и автобуса), но не мога на телевизия. Гласовете ме разсейват, а понякога просто ми става интересно и оставям книгата. А това не може да се случи, докато някой ми говори на живо. 

5. Една книга в даден момент или няколко наведнъж?
Предпочитам една-единствена книга, за да мога да се съсредоточа и да вникна в смисъла, но ми се случва, особено това лято, да чета по много наведнъж. Списъкът ми със задължителни книги беше огромен и нямаше шанс да ги прочета, ако не ги четях едновременно.

6. Четене в къщи или четене навсякъде?
Най-комфортно ми е вкъщи, но обожавам да се возя в метрото и да чета. Или в колата, докато пътуваме към далечна дестинация. 

7. Четене на глас или четене на ум?
На ум. Четенето на глас ме бави и дори нервира. 

8. Четеш ли напред или прескачаш ли страници?
Имам навика да отварям на последната страница на книгата и да чета последното изречение. Така си създавам илюзията, че ще бъда по-подготвена, когато последните глави наближат. Но не обичам да надничам или да прескачам по страниците. Понякога го правя с досадни параграфи, но обичам всичко да е подред, за да не пропусна нещо важно.

9. Електронна книга или книга с твърди корици и нови листа?
Книга с твърди корици. Ужаааасно обичам да държа книгата в ръцете си, да ми мирише на хартия и мастило и да си разлиствам страничките. Разбира се, чета и електронни формати, но много по-рядко. 

10. Последната книга, която прочете?
"Пазителят" на Лоис Лаури.

11. В какъв жанр са книгите, които обичаш да четеш?
Приключенски, фентъзи, чиклит.

12. Любим автор?
Маркъс Зюсак.

13. Любим цитат?
Безброй много са, не мога да избера само един. Например: 
„Единственото по-лошо нещо от момче, което те мрази, е момче, което те обича.” - "Крадецът на книги" (може би най-най-любимият ми цитат)
„Скоро навсякъде около нея се търкаляха късове от думи. Думите. Защо трябваше да ги има. Без тях нямаше да се случи всичко това. Без думите фюрерът беше нищо. Без тях нямаше да има куцащи затворници. Нямаше да се нуждаем от утеха или словесни трикове, за да се почувстваме по-добре.
Каква полза имаше от думите.” - "Крадецът на книги"
"Щастливи Игри на Глада и нека шансът бъде на ваша страна!" - "Игрите на глада" 
“I might be in love with you." He smiles a little. "I'm waiting until I'm sure to tell you, though.” - "Дивергенти"
“Peter would probably throw a party if I stopped breathing.'
'Well,' he says, 'I would only go if there was cake.” - "Дивергенти"
“The worst part of holding the memories is not the pain. It's the loneliness of it. Memories need to be shared.” - "Пазителят"
“Of course they needed to care. It was the meaning of everything.” - "Пазителят"
...и още много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар