вторник, 11 декември 2018 г.

Из Netflix мемоарите на една студентка

Сред нас, студентите, Нетфликс се е превърнал в нещо като шега, понже с него можем да обясним отсъствия, ненаписани задачи и пропуснати крайни срокове. С две думи - нямаме време, но за сметка на това имаме огромно желание да си пуснем някой сериал и да го гледаме, докато не приключим и с последния епизод на последния излязъл сезон. Все по-често се случва да е с основание. 
Напоследък освен обичайните любими предавания на платформата се качват и оригинали на Нетфликс, които стават все по-добри според моето скромно мнение. Разбира се, тук съм, за да направя кратък guide за всички онези от тях, които наистина си струват. 


1. Élite
"Елит" е една от най-новите испански продукции на Нетфликс и е диамантът в колекцията ми. На пръв поглед училищната тийн драма прераства в лабиринт от човешки съдби. Сериалът се докосва до обсъждани в актуалността теми като дискриминация заради позиция в обществото, сексуална ориентация и религия; проблемни отношения със семейство и приятели; изневери, експериментации, наркотици и още редица проблеми, разгледани по страшно реалистичен и уважителен начин. 
Актьорите са познати от други филми и сериали, най-популярният от които е "Casa de papel", по-известен като "Money heist". В ролята си на ученици в частна гимназия се справят великолепно и успяват чрез проблематичните си образи да пренесат емоцията и върху зрителите. Осемте излязли епизода изгледах в рамките на два дни въпреки задълженията си. А скоро беше обявен и предстоящият втори сезон! Очаквам с огромно нетърпение!
2. Casa de papel
Вече го споменах, но все пак заслужава да има свое собствено място в мини класацията ми и второто е подходящо. Шегувам се с това, Нетфликс и сериалите там са причината студентите да пропускат лекции, ама аз наистина си взех ден почивка, за да си полежа и да погледам малко от Casa de papel. Защото е адски вълнуващ и динамичен сериал. Кара те да внимаваш супер много и те провокира да влезеш в ролята на един от престъпниците, които се опитват да ограбят печатницата за пари в Испания. Намерих се във вихъра на събитията още от първи епизод, защото историята не се точи в безсмислени обяснения и подгрявка, а хвърля зрителя директно в действието, в престъплението, в живота на вършителите, които евентуално печелят симпатиите и се превръщат в любимци.
Casa de papel така или иначе е супер известен. Ще се изненадам, ако вече не сте го гледали. Ако пък наистина не сте - какво чакате? Пускайте незабавно! Но на собствена отговорност. Пуснете ли - няма спирка.
3. Doctors
Не можем да минем без предложения и от най-любимия ми жанр. Корейските драми в Нетфликс не са много, а и не съм гледала много от оригиналите им. Затова пък ми се отдава възможността да ви разкажа за една от любимите ми иначе, Doctors, като в главна роля е великолепната Park Shin-Hye. Героинята й е млада лекарка, която се опитва да изгради кариерата си, позовавайки се на добрите дела и собствените си способности, докато личният й живот подлага всякакви камъчета по пътя си, миналото й я преследва, а потенциалният мъж на живота й се появява в не точно подходящ момент. Всъщност "Доктори" е един от запомнящите се според мен сериали не защото е адски оригинална, не защото има уникална любовна история и герои, а защото всички тези фактори, обединени в едно, те карат да се влюбиш и да искаш да знаеш още и още, да бъдеш съпричастен и да натискаш бутончето "следващ", когато епизодът свърши. Освен това, една от първите сцени в първия епизод е сигурно най-запомнящата се от всички много драми, които съм изгледала! Няма да издавам. Надявам се някой ден да се уверите в това сами.

4. RuPaul's Drag Race
Може би най-любимото ми реалити предаване на всички времена. Гледала съм всеки един епизод от всеки един сезон, а някои дори по два път. Скоро видях, че десети сезон е качен, което ме зарадва супер много. Седмица по-късно го приключих и отново съм в очакване на нови епизоди. Не мисля, че трябва да обяснявам за какво става въпрос и защо го обичам толкова. Мога само да вдигна палци в подкрепа на това сами да си го пуснете и да се озовете в една много шарена вселена без шанс да се измъкнете в скоро време.
5. A Series of Unfortunate Events 
 Най-първият сериал, който гледах в Нетфликс. И от който ме е искрено страх!
Изпитвам огромно възхищение към създателите на продукцията, тъй като мен нищо не може да ме уплаши се случва много рядко да се почувствам неудобно. А когато гледам A series of unfortunate events, винаги ме побиват тръпки, искам да си извърна погледа и т.н. Хем ми е странно, хем го обичам! Супер нестандартно, уж детско, ама не много детско, ярко, след това мрачно, иронично забавно, но и тъжно... Сигурно е обаче, че е огромно попадение!
6. The reader
"Четецът" ми е много любим филм! Гледах го за първи път, когато навлизах в световната история, учех за Войната и се интересувах страшно много от чисто човешката страна на случилото се миналия век. И този филм ме удари в емоциите.С радост установих, че е наличен и  на платформата, и от тогава съм го гледала цели два пъти, а пък не съм сигурна колко съм го препоръчвала.
Сюжетът проследява историята на Хана и Майкъл, които се срещат ненадейно и изграждат странна връзка, от която всеки от двамата може да спечели нещо. Периодът след Втората световна война обаче крие много тайни и отношенията на двамата биват унищожени заради неочаквани признания.
7. The holiday calendar
Преди няколко дни излезе един от новите коледни филми на Нетфликс. Свикнала съм на "типичните" романтични драми, ситуирани в празничния месец, и тази определено не се отдалечава особено много от това - любовен триъгълник, малко свръхестествена нотка и, разбира се, щастлив край. Това, с което The holiday calendar се отличава от останалите коледни продукции на Нетфликс, е актьорският състав и по-специално Кат Греъм, която играе, а не стои пред камерата, за да си каже репликите. Създава готино настроение, идеята е много симпатична и определено бих го гледала втори път.
А вие имате ли препоръки за фими или сериали, дори и да не са в Нетфликс? Чувствайте се поканени да ги напишете в коментарите или просто да споделите мнение за моите любими! 
(снимки в поста: google.com)

Няма коментари:

Публикуване на коментар