четвъртък, 1 януари 2015 г.

Книжна равносметка - 2014

2014 година беше може би най-силната ви от страна на прочетени книги през живота ми до сега. И съм горда със себе си, защото разбих собствените си рекорди, доказах си, че с малко повече воля мога да преборя и най-скучните произведения и вече мога наистина да кажа, че четенето е любимото ми занимание. Всички светове, през което минах през тези дванадесет месеца ще останат с мен завинаги и каквото и да докосна занапред, именно тези няма да забравя. Разбира се, няма да пропусна да благодаря на родителите си за възможността, която ми предоставиха - да си купувам тези четива. Също, и че търпяха изблиците ми на лудост в някои определени моменти. Особено когато замерях стените с книги. Да, това беше доста импулсивно.

В началото на януари тази година в Goodreads си зададох като предизвикателство да прочета 40 книги. В момента прочетените са 77.
Четенето не беше лесно, напротив. Но не загубих мотивация. Започнах с бързи обороти, но трябваше да завърша девети клас. В този период позабавих и изостанах с четенето. Лятото възвърнах сила и завърших предизвикателството. Началото на десети клас също не беше блестящо. Но ето ме тук и сега. С повече от 30 книги повече от първоначално планираните. И може би това обяснява защо химията не ми е най-силния предмет. (Още не са написали забавна книга за химията.)
Позволете ми да направя списък с книгите, прочетени през 2014-та, след което ще направя още едно, по-малко, с любимите ми и, естествено, причините.


"50 нюанса сиво" от Е.Л. Джеймс

"24 момичета за 7 дни" от Алекс Брадли

"Опиянена от теб" от Силвия Дей

"Къде си, Аляска?" от Джон Грийн

"My Wattpad Love" (което не се оди като книга, но е с размерите на такава, за това и го включвам.)
"Копнеж" от Маги Стийвотър
"Предимствата да бъдеш аутсайдер" от Стивън Чбоски
"Дивергенти" от Вероника Рот
"Бунтовници" от Вероника Рот
"Бреди да умра" от Джени Даунам
"Предани" от Вероника Рот
"Петата вълна" от Рик Янси
"Лабиринтът: Невъзможно бягство" от Джеймс Дашър
"13 причини защо" от Джей Ашър
"Множество Катрини" от Джон Грийн
"Хартиени градове" от Джон Грийн
"Изборът" от Кийра Кас
"Красив негодник" от Кристина Лорен
"Мъртви преди мрак"  от Шарлейн Харис
"Красив непознат" от Кристина Лорен
"Град от Кости" от Касандра Клеър
"Елитът" от Кийра Кас
"Заедно на път" от Сара Десен
"Опасна дарба" от Найери
"Слушай" от Сара Десен
"Кралици на красотата" от Либа Брей
"Тайният кръг" от Л. Дж. Смит
"Ромео и Жулиета"от Уилям Шекспир
"Бел Ами" от Мопасан
"Декамерон" от Джовани Бокачо
"Дон Кихот" от Сервантес
"Истината за завинаги" от Сара Десен
"Ад" от Данте
"Домът на Мис Перигрин за чудати деца" от Рансъм Ригс
"Парижката Света Богородица" от Виктор Юго
"Тартюф" от Молиер
"Обсидиан" от Дженифър Арментраут
"Червено и черно" от Стендал
"Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников
"Капитанската дъщеря" от Пушкин
"Оникс" от Дженифър Арментраут
"Синдер" от Мариса Майър
"Евгений Онегин" от Пушкин
"Хамлет" от Шекспир
"Скарлет" от Мариса Майър
"Шинел" от Николай Гогол
"Робинзон Крузо" от Даниел Дефо
"Граф Монте Кристо" от Александър Дюма (който чета за втори път, цялото произведение)
"Опал" от Дженифър Арментраут
"Фауст" от Гьоте
"Мъртви души" от Николай Гогол
"Крадецът на книги" от Маркъс Зюсак
"Българи от старо време" от Любен Каравелов
"Прелестни създания" от Ками Гарсия и Маргарет С.
"Град от пепел" от Касандра Клеър
"Quédate a mi lado" от Ноелия Амарийо
"Единствената" от Кийра Кас
"Пазителят" от Лоис Лаури
"Жега" от Ричард Касъл
"Аз съм пратеникът" от Маркъс Зюсак
"Фор" от Вероника Рот
"Ще те чакам" от Дженифър Арментраут
"Без Хоуп" от Колийн Хувър
"Лабиринтът: В обгорени земи" от Джеймс Дашър
"Лабиринтът: Последният кандидат" от Джеймс Дашър
"Крес" от Мариса Майър
"Сняг вали" от Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл
"Основа" от Дженифър Арментраут
"Делириум" от Лорън Оливър
"Пандемониум" от Лорън Оливър
"Реквием" от Лорън Оливър
"Предсказанието" от Александър Дюма
"Уил Грейсън, Уил Грейсън" от Джон Грийн и Дейвид Левитан
"Отпор" на Дженифър Л. Арментраут
"Създадена от дим и кост" от Лейни Тейлър
"Целувка за Ана" от Стефани Пъркинс


(Книгите са подредени хронологично във времето, от началото до сега)
Според статистиката, която се води в Goodreads, през 2014 съм прочела цели 77 книги. Хора, 77. Повече, от колкото някои хора са чели през целия си живот. Трябва да призная, че съм горда. 
Множко са, да. Сега си давам сметка, че това са наистина много книги. И си пожелавам сама да надмина този рекорд през 2015. Но сега време да ви кажа кои от всички са ми най-любими, като няма да ги класирам, просто защото не мога да си избера. 
"Дивергенти", първата част от трилогията. Всички знаем, че тя винаги е най-добрата. Но...имам някакво вътрешно чувство, което просто не ми позволява да кажа това. Избирам именно нея, защото обичам началото. Защото обичам разказа, историята, завръзката. Запознанството на Трис и Тобиас. Иска ми се да кажа "Предани", и бих го казала толкова искрено, колкото и "Дивергенти", но просто ми беше страшно тъжно в края. Между другото, мислех си, че съм прочела поредицата миналата година и останах шокирана, когато я видях с тазгодишна дата... Колко бързо лети времето!
"Крадецът на книги", това е книга, която по някакъв начин промени виждането ми, накара ме на се замисля и направи лятната ми ваканция красива. Изключително смислена книга, отразяваща реалния живот на хората през Втората световна война. С красиви герои, пазещи в себе си история, която трябва да бъде показана на колкото се може повече хора! 
"Изборът". Книгата определено не е написана с най-блестящия стил, но за мен тя е един сантиментален спомен. Поглеждайки към корицата си спомням за вятъра на морския бряг, шума на морето и... принц Максън, разбира се. Обичам Максън толкова, че си кръстих компютъра Максън.
Друга със сантиментална стойност е "Кралици на красотата" от Либа Брей. Книгата е наистина увлекателна и забавна, осмива по брилянтен начин днешните конкурси за красота и самите участнички, всички критерии, които трябва да отбележат като изпълнени, за да се доберат до върха, а също и неспособността им да правят каквото и да е било по-различно. Четох я докато пътувах из Франция, Италия и Испания, и ми е любима също по тази причина. 
"Обсидиан". Тази книга показва колко много обичам романсът, независимо дали е пропит със стереотипи или не. Понякога човек просто се нужда е от тях. С тази книга си получих дневната доза. До сега не бях чела книга за извънземни и не бях сигурна дали ще съм окей с нея, но...за бога. От поредицата в момента ми остава само една книга и нямам търпение да я прочета. Надявам се в бъдеще да намеря време и да се върна към нея. 
"Крес" от Мариса Майър. Влюбих се от първите 10 страници в "Синдер". Никога не съм имала проблем с това, че са фантастичен преразказ на детски приказки, напротив. Това ме подтикна да грабна книгата от лавицата в библиотеката и да ѝ дам шанс. Втората книга, "Скарлет", също ми беше интересна, но "Крес" е върхът на тортата. Нямате идея колко много обичам Трън и Крес, Синдер и Каито. Начина, по който са вплетени всички сюжетни линии и се включват някакви мънички подробности от предните книги! как ще дочакам до следващата от поредицата?
"Капитанската дъщеря". Не очаквах да заобичам роман от задължителната литература. Като цяло тази година имаме хубави произведения и съм съгласна с мнението на майка ми и леля ми, че те ще останат в паметта ми и са като цяло най-интересните в училище. "Капитанската дъщеря" просто ми се струва изключително реална история, красива. Докато я четях си отбелязвах много, много цитати, но за съжаление се наложи да я върна и не можах да ги препиша. Добър повод да я прочета отново. 
"Сняг вали" пък ми е любима, защото е тематична и ми попадна в ръцете в точното време. Трите истории, от които се състои, са тази сладка доза, от която се нуждае всеки един в студените зимни сутрини. И обожавам отделни истории, които имат нещо общо помежду си или накрая героите се събират, както стана в тези. Просто... направо ми се прииска да има снежна буря и да съм във влак, и по някаква причина да сляза и да отида в най-близкото заведение с група мажоретки с едни и същи имена. Това е усещането след последната страница, повярвайте ми. 

И мисля, че това са книгите, които ми направиха най-голямо впечатление тази година. Нямам търпение. Нямам търпение да стане 2015, за да започна новият списък с желани книги, да издадат всички книги, които очаквам с огромно нетърпение, да започна нови поредици, да се запозная с нови герои и да посетя още някое кътче от света. И в тази връзка, ето няколко от книгите, които очаквам и нямам никакво търпение: 
- "Winter" от Мариса Майър, четвъртата книга от "Лунните хроники". Обожавам тази поредица. Надявам се само да не залъгват читателите и да е с обема на "Крес", моля, моля, моля. Все още нямаме корица за книгата, камо ли дата на излизане, но според издателство Егмонт ще я имаме около ноември. Това е тъжно. Но все пак ще имаме книгата, нали?
- "Елинор и Парк", слушам за тази книга цяла година, и, разбира се, аз ще я прочета много по-късно от Booktube, но все пак се радвам, че до нея ще се добера най-бързо - още през февруари. 
- "Разбий ме" от Тахере Мафи, също и останалите от трилогията, защото ми писна да слушам колко прекрасна е без да мога да я имам в ръцете си и да се уверя с очите си. 
"Ние, лъжците" на Е. Локхарт. Същата причина. Нямам търпение за февруари!!
- "Мисти" от поредицата "Саванти", която започнах, ако не се лъжа, по-по-миналата година. Не знаех, че ще има четвърта книга, за това си беше огромна изненада. 
- "Принцът и стражът" и "Кралицата и любимката", просто... обикновено тук, в България, не се превеждат кратките разказчета в допълнение към поредицата, но първо преведоха "Фор". Сега тези... Мисля, че съм в рая.
"The Dead and the Gone ", "This World We Live In" от поредицата "Last survivors". Имам първата книга от базара и не съм я прочела, но обичам сюжета и съм убедена, че ще ми допадне.
И да, както може би забелязвате, повечето са от Егмонт и Ибис. Не се и съмнявам, че други издателства ще пускат страхотни книги, които сто на сто ще си купя, но от Егмонт са повечето поредици, които обожавам, и... на кратко - обичам това издателство. Много. (А и те много мило предоставят на читателите с издателските планове с дати, заглавия и допълнителна информация. Оценявам това високо.)

Ще продължа да вярвам в себе си през 2015 така, както вярвах и през 2014. Може дори да увелича предизвикателството в Goodreads с 10-15 книги... може би. И във връзка с тази моя... мания, ако мога така да го нарека, мисля да започна да пиша повече сериозни постове за книги тук. Освен, че ще включвам по някоя дума в daily постовете, не е лоша идея да започна с ревюта, препоръки и подобни. Не зная, вие кажете. Бихте ли искали да четете подобни неща? Какво ще ви бъде най-интересно? напълно отворена съм към идеи и препоръки!
И... сега официално казвам довиждане, а не сбогом, на всички герои от книгите, на самите тях, с обещание да се върна към световете им след като обиколя още няколко стотин. На вас, читатели, ви желая една красива и успешна 2015-та, изпълнена с усмивки, любов и книги. 

4 коментара:

  1. Страхотен пост! Можеш да започнеш да публикуваш ревюта, наистина искам да прочета някое твое ревю.

    ОтговорИзтриване
  2. ще е наистина много готино да пишеш ревюта, защото от дълго време умирам да прочета някое ревю от теб!
    от години чакам някоя книга на тахара мафи или рейнбоу рауел да бъде преведена и най-накрая доживях да го видя.
    и ми прилоша (по хубав начин) като видях рафтовете ти. толкова прекрасни книги имаш!

    ОтговорИзтриване
  3. Веско Василев11 май 2015 г. в 14:03

    Случайно попаднах на блога ти и се зачетох... Е, не всичко - а и нямам нужното търпение и концентрация, но количеството прочетени книги впечатлява. Явно при теб това е страст...
    На 5 дни по една книга...
    С такова постижение не мога да се похваля, обикновено когато съм подхващал някаква книга, обръщам внимание на стила на автора - понякога това може да те подведе и да пропуснеш наистина интересен автор, но обикновено е доста добър критерий. Сега, тук въпросът е а какво е това "интересно" като критерият е личното предпочитание, естетически вкус... За един - едно, за друго това може да е нещо съвсем различно. Западната литература като цяло не ми допада, особено разните им там фентъзи, повърхностни философии, опаковани като литература... Имам предвид масовата литература... Като човек чел доста по-малко от теб - и все пак от списъка ти определено са ми на сърцето "Шинел", "Хамлет", "Декамерон". От руските автори са ми интересни Набоков - "Защита Лужин", "Чевенгур" на Платонов, "Конармия" на Исак Бабел... Сещам се за френската средновековна литература - може би ще те изненада с този особено сочен език Франсоа Вийон - "Гаргантюа и Пантагрюел"... Вече отдавна не чета с тази страст, която влагаш ти, но все пак бих ти препоръчал един може би малко известен роман от Джон Банвил - "Доктор Коперник" : ако първите няколко реда не те грабнат, е безсмислено да четеш... За мен едно от любимите ми четива, към които понякога се връщам... или поне към избрани части.
    Може би с тази страст, която имаш в себе си, някой ден ще ти се отворят и по-широки врати в живота... надявам се да е така. При мен не се получи, но пред теб са толкова възможности!...

    ОтговорИзтриване
  4. Имаш толкова много книги и още толкова много си прочела, мога да кажа само браво ^^ Продължавай в същия дух :)

    ОтговорИзтриване